Kenya'da Seçim Komisyonu Protestosu

Seçim Komisyonu üyelerinin istifasını isteyen muhalifler, ülke genelinde gösteriler düzenledi.

Kenya'da ay sonunda yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesi muhalefetin ülke genelinde başlattığı Seçim Komisyonu karşıtı protestolar devam ediyor.

Nairobi başta olmak üzere Kisumu ve Mombasa eyaletlerinde sokaklara dökülen muhalifler, iptal edilen bir önceki başkanlık seçimlerinde başarısız olan seçim komisyonu üyelerinin istifasını isteyerek ülke genelinde gösteriler düzenledi.

Nairobi ve Kisumu eyaletlerinde toplanan göstericiler birçok yerde yolları kapatarak ateş yaktı, seçim komisyonu karşıtı slogan attı.

Başkent Nairobi'deki Seçim Komisyonu merkezi önünde toplanan muhalefet taraftarları mevcut komisyonun başkan ve üyelerine güvenmediklerini söyleyerek komisyon üyelerinin bir an önce istifa etmeleri gerektiğini, aksi taktirde yeni seçimlerin olmayacağı yönünde açıklamalar yaptı.

Nairobi'de yürüyüşe katılan göstericilerden Emanuel Wafula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şu anki komisyon üyeleri bir önceki seçimlerde yapılan hilenin sorumlularıdır, onların yüzünden biz kaybettik. Eğer barışçıl bir seçim istiyorlarsa istifa etmeliler." diye konuştu.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı başkent Nairobi'de göstericiler ellerinde taşıdıkları pankartlarla Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta karşıtı slogan atarak yürüyüş yaptı.

Öte yandan Kenya polisinden bugün yapılan açıklamada, protestoculara müdahale edilmeyeceği ve barışçıl gösterilere izin verileceği belirtildi.

Nairobi Polis Şefi Japheth Koome, gazetecilere yaptığı açıklamada, muhalefet taraftarlarının barışçıl protesto gösterilerine izin verileceğini söyleyerek muhalefet liderlerinin Seçim Komisyonu merkezi önünde toplanmalarına müsade edeceklerini söyledi.

Devlet başkanı seçiminde yarışacak muhalefet lideri Raila Odinga, geçen ay yapılan seçimlerdeki hilelerden komisyon üyelerini sorumlu tutmuş, komisyon üyeleri istifa etmedikçe seçimlere girmeyeceklerini duyurmuştu.

Odinga, komisyon üyeleri istifa edene kadar muhalefet taraftarlarının her pazartesi ve cuma günleri ülke genelindeki 47 eyalette protesto gösterileri düzenlemeye devam edeceklerini açıklamıştı.

Seçim Komisyonu Başkanı Ezra Chiloba ise istifa etmeyeceklerini ve ay sonunda yapılacak başkanlık seçimleri için hazırlık yapmayı sürdüreceklerini aktarmıştı.

Kenya'nın Kisumu eyaletinde pazartesi günü yapılan protestolarda güvenlik güçlerinin biber gazıyla müdahale ettiği gösterilerde çıkan arbedede bir gösterici hayatını kaybetmişti.

Kenya'da 8 Ağustos'ta yapılan başkanlık seçiminde oyların yüzde 54,27'sini alan mevcut Devlet Başkanı Kenyatta'nın yeniden seçildiği açıklanmıştı. Oyların yüzde 44,74'ünü alan Odinga ise bilgisayar korsanlarının sonuçları Kenyatta lehine manipüle ettiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme "düzensizlikler" olduğu gerekçesiyle seçimi iptal etmişti. Seçim Komisyonu ise devlet başkanlığı seçiminin 26 Ekim'de yapılacağını duyurmuştu.
Kaynak: AA