Avrupa'nın ilacı başkanlık sistemi

Parlamenter sistemle yönetilen birçok Avrupa ülkesi, eski Türkiye’de olduğu gibi hükümet krizleriyle boğuşuyor. Hollanda’da 200 gündür hükümet kurulamazken Almanya’da partiler meclisteki oturma düzeninde bile anlaşamıyor.

Avrupa'nın ilacı başkanlık sistemi
Avrupa'nın ilacı başkanlık sistemi
Hollanda'da, 15 Mart 2017 tarihinde yapılan genel seçimlerin ardından hükümet hâlâ kurulamadı. Geçici bir hükümetle idare edilen ülkede durum endişe verici boyutlara ulaştı. Ülkedeki hiçbir siyasi partinin, mecliste 20 vekil gönderen ve ikinci büyük siyasi parti olan aşırı sağcı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi’yle koalisyon kurmak istememesi krizin en büyük nedeni.

ALMANYA’DA DURUM UMUTSUZ

Almanya da 12 gün önce yapılan genel seçimlerin ardından Hollanda’yla aynı kaderi paylaşmaya doğru ilerliyor. Seçimde, iktidardaki Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’yle (CDU) Bavyera'daki kardeşi konumunda olan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ciddi oy kaybı yaşamıştı. SPD'nin gelecek dönemde muhalefette yer alacağını açıklamasının ardından “büyük koalisyonun” kurulma ihtimali de şimdilik ortadan kalktı. Ülkede yeni koalisyonda tek seçenek CDU/CSU-Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'in yer alacağı üçlü koalisyon olarak görülüyor. Ancak aradaki anlaşmazlıklar nedeniyle partiler arasında resmi ön görüşmelere bile başlanamadı. Ülkede birçok kesim koalisyonun kurulmasının kolay olmayacağı yorumunu yapıyor. Seçimlere ortak programla giren Merkel’in partisi CDU’yla ortağı CSU arasında bile anlaşmazlık yaşandığı biliniyor.

34 YILDIR KOALİSYON YÖNETİYOR


Bu arada Avusturya'da 6,4 milyon seçmen, Federal Meclis'in yeni üyelerini belirlemek için 15 Ekim'de sandık başına gidecek. Seçim, Avusturya'nın siyasi tarihinde ender rastlanan bir çekişmeye sahne oluyor. 34 yıldır koalisyon hükümetleriyle yönetilen Avusturya'da, seçimler sonucunda yine koalisyon hükümeti kurulması öngörülüyor. Siyaset uzmanları Avrupa'da yaşanan yönetim kaoslarının çözümünün başkanlık sistemi olduğunu söylüyor.

NAZİLER'İN YANINA KİM OTURACAK


24 Ekim'de ilk oturumunu yapacak Federal Alman Meclisi'nde kimin nereye oturacağı konusunda bile uzlaşma sağlanamadı. Mecliste grubu bulunan partilerin temsilcileri dün bir toplantı yaptı. Seçimlerden dördüncü büyük parti olarak çıkan liberal eğilimli Hür Demokrat Parti milletvekillerinin, ırkçı Almanya için Alternatif Partisi milletvekilleriyle yan yana oturmak istemediği bildirildi. Toplantıda, meclis başkan yardımcısı sayısı konusunda da anlaşma sağlanamadığı ifade edildi.