'Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi' Tanıtıldı

TÜSİAD Başkanı Bilecik: 'Özellikle, doğu ve güneydoğu bölgelerimizin daha çok yatırım çekebilmesi için önce can ve mal güvenliği gerekiyor, bölgenin şiddet ve terörden arındırılması gerekiyor' 'Bölgesel kalkınmada devlet destekleri, devlete bağımlı bir özel sektör yaratmak yerine oradaki özel sektörün rekabet gücünü artırmaya yönelik olmalı'.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, "Özellikle, doğu ve güneydoğu bölgelerimizin daha çok yatırım çekebilmesi için önce can ve mal güvenliği gerekiyor, bölgenin şiddetten ve terörden arındırılması gerekiyor." dedi.

Bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılması amacıyla, TÜSİAD ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) iş birliğiyle hayata geçirilen Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi'nin (BORGİP) detayları İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıyla paylaşıldı.

Toplantının açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Bilecik, Türkiye'nin çeşitli bölgeleri arasındaki gelişmişlik farklarının büyük olduğuna işaret ederek, bu farkların azaltılması için az gelişmiş bölgelere yönelik çeşitli teşvik programlarının yıllardır uygulandığını söyledi.

Bu teşvik ve altyapı yatırımlarını yapıcı bulduklarını dile getiren Bilecik, şunları kaydetti:

"Özellikle enerji, sağlık ve eğitim alanlarında yapılan ve yapılacak yatırımlar bu bölgelerimiz için çok önemli. Cazibe Merkezleri programı da gerçekten çok önemli fırsatlar sağlıyor ancak fark hala çok fazla. Özellikle, doğu ve güneydoğu bölgelerimizin daha çok yatırım çekebilmesi için önce can ve mal güvenliği gerekiyor, bölgenin şiddet ve terörden arındırılması gerekiyor. Elbette bölge ekonomisinde önemli yer tutan komşularla ilişkilerin de belirleyici rolü çok kritik. Bunlar olmadan hiçbir teşvik tek başına yeterli olmayacaktır. Bununla beraber, bölgesel kalkınmada devlet destekleri, devlete bağımlı bir özel sektör yaratmak yerine oradaki özel sektörün rekabet gücünü artırmaya yönelik olmalıdır."

Bölgesel teşvik paketlerinin, bölgesel politikalar açısından olumlu olduğunu ancak geliştirilmesi gerektiğini belirten Bilecik, az gelişmiş bölgelerde, yerel firmaların büyümesine odaklanacak kalkınma stratejilerinin hayata geçirilmesi, yerel kaynakların güçlendirilmesi, merkezi ve yerel tüm aktörlerin dahil olduğu bir yönetişim anlayışının daha fazla benimsenmesi gerektiğini anlattı.

Bilecik, BORGİP'in bu yeni yaklaşımın çıktısı olduğuna dikkati çekerek, "BORGİP tam bir Türkiye projesidir. Rekabet gücü yüksek, ekonomisi kuvvetli, güçlü ve mutlu bir Türkiye hedefini gerçekleştirmek için, hiç şüphesiz ki, demokrasi, insan hakları, laiklik, hukuk devleti, adalet, AB ile ilişkiler, bilimsel temelli bir eğitim sistemi, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda hızla ilerlemeliyiz. Aksi takdirde yapılan yatırımlar veya sağlanan teşvikler, maalesef bizi bu hedefe ulaştırmakta yetersiz kalacaktır." şeklinde konuştu.

- "BORGİP bir Türkiye projesi"

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artırmanın yolunun, ülke ekonomisinin lokomotif olan KOBİ’lerin rekabetçiliğini artırmaktan geçtiğini söyledi.

BORGİP ile verimlilik, istihdam, teknolojik altyapı, Ar-Ge ve inovasyon gibi alanlarda KOBİ'lerin küresel rekabet gücünü artırma hedefiyle yola çıktıklarına dikkati çeken Kadooğlu, şunları söyledi:

"BORGİP, bugün itibarıyla Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmesinin ve orta gelir tuzağından çıkışının anahtarı niteliğindedir. KOBİ'lerimizin Türkiye'nin büyümesinde çok önemli bir rol oynadığına inanıyoruz. Bu anlamda da bunun sadece bölgesel bir proje olmasının dışında tüm Türkiye'yi kucaklayan bir proje olması için çaba gösteriyoruz. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliği, işletmelerin üretkenliği ve verimliliğine odaklanan BORGİP, bir Türkiye projesidir."

- "BORGİP'in kapsadığı illerde işletmelerin en büyük sorunu finansmana ulaşmak"

Projenin destekçilerinden olan Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran da, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lerin büyümesi ve kalkınmasında bankalara büyük görev düştüğünü söyledi.

Bu bilinçle Garanti Bankası olarak KOBİ'lere olan desteklerini sadece finansmanla sınırlı tutmayıp, daha geniş yelpazede ele aldıklarını dile getiren Onaran, şu bilgileri verdi:

"Garanti Bankası olarak KOBİ’lerin büyümesini ve işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak faaliyetleri her zaman destekledik. Bu nedenle, KOBİ’lere, ihtiyaç duydukları yatırım finansmanı, mentorluk ve eğitim gibi imkanları sağlamak üzere, BORGİP projesinde TÜSİAD ve TÜRKONFED ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. BORGİP'in kapsadığı illerde, işletmelerin en büyük sorunu finansmana ulaşmak. 2006 yılında, ülkemizdeki tüm bankalar, BORGİP'in kapsadığı illerde toplam 29 milyar lira kredi kullandırdı. 2016’ya gelindiğinde bölgede kullandırılan kredi hacmi 272 milyar liraya ulaştı.

Kullandırılan kredi miktarı yaklaşık 10 katına çıkmış olmasına karşın, bu miktar toplam kredilerin sadece yüzde 17'sine denk gelmekte. Gelir ve refah düzeyinin artmasında kilit rol oynayacak projenin yatırım ve iş birliği fırsatlarını artırarak gerçekçi ve kalıcı çözümlere ulaşmak için bölgedeki KOBİ'lere ve girişimcilere önemli fırsatlar sunacağını öngörüyoruz. BORGİP'in Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden başlayarak Türkiye çapına yayılmasını diliyoruz."

Diğer bir destekçi Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal da, insan kaynakları sektörünün ve istihdam piyasasının en önemli ihtiyacının, doğru adayla doğru işi buluşturabilmek olduğunun altını çizerek, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin önemli sorunlarından birinin, nitelikli ve işletmeye faydalı olacak iş tecrübesine ve eğitime sahip çalışan bulamamak olduğunu söyledi.

Uysal, "Bu temel konudaki sıkıntı, KOBİ’lerin tüm süreçlerine olumsuz etki ederken, arzu edilen rekabet gücüne ulaşamamalarına da yol açıyor. Bu ihtiyaçtan hareketle BORGİP Projesi kapsamında, Anadolu’nun dört bir yanındaki KOBİ'leri, alanında deneyimli çalışanlarla serbest zamanlı olarak buluşturma misyonunu üstleniyoruz." ifadelerini kullandı.

- Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi

Toplantıda verilen bilgiye göre proje kapsamında bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılması ve bu bölgelerdeki iş insanları ve KOBİ’ler odağa alınarak, Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerinde refahın artırılması amaçlanıyor.

Projenin pilot uygulaması çerçevesinde, Kalkınma Bakanlığı, bölge Kalkınma Ajansları ve TÜRKONFED’in bölgesel federasyonlarının işbirliğiyle belirlenen bölge illerinde tesbit edilen bin firma arasından pilot 20 firma mentorlarla eşleştirildi.

Proje dahilinde KOBİ’lere yönelik, "İşimizi Nasıl Büyüteceğiz? Gelecek Kuşaklara Nasıl Devredeceğiz?" ve "Büyüyen KOBİ’ler" başlıklı seminerler de verildi. Bu kapsamda, Elazığ ve İçel’den 500 iş insanına temel finansman, satış ve pazarlama ve kurumsallaşma, Malatya, Hatay ve İçel’den 450 iş insanına teknoloji ve dijitalleşme seminerleri düzenlendi.

BORGİP projesinde, az gelişmiş bölgelerde imalat sanayiinde faaliyet gösteren ve 20 ila 249 çalışana sahip KOBİ'lere mentorluk desteği sunuluyor. Mentorluktan yararlanmak istenen firmalara, Actioncoach desteği ile "6 Adım Semineri" ile hızlı ve karlı büyümenin yolları anlatılıyor. Birebir görüşmeler sonucunda uygun firmalar seçiliyor ve seçilen firmalarla üç günlük KOBİ Patronlar Kulübü toplantıları yapılıyor.

Firmalar, TÜSİAD ya da TÜRKONFED üyesi mentorlarla eşleştirilerek yönetim becerileri alanında mentorluk alma fırsatına erişiyor. Arzu eden firmalar, daha kapsamlı olarak BORGİP İş Geliştirme Mentorları Ağı'ndan da faydalanabiliyor.

Proje kapsamında öncelikli 15 sektörde, 48 ilde, 20 ila 249 çalışanı bulunan imalat sanayisi şirketlerine mentorluk desteği verilecek.
Kaynak: AA