Termik Santralde Israr Etmek İntihardır

Alpu’da kurulmak istenen termik santralle ilgili TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu basın açıklaması yaptı. Katılımcılar adına konuşan TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat, “Ülkemizin en verimli ovalarından birinin göbeğine Termik Santral yapılmak istenmesi tarım ve geleceğimize ihanettir” dedi.

Termik Santralde Israr Etmek İntihardır
Kömürlü termik santrallerin zehir saçtığını söyleyen Aykanat, “Kömürlü termik santrallerle birlikte yaşamak intihardır” ifadelerini kullandı. Aykanat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kömürlü termik santraller oluşturdukları kül dağları ve asit yağmurlarıyla başta ormanlar ve sulak alanlar olmak üzere doğaya, tarım alanlarına da büyük zarar vermektedir. Kömürlü termik santrallerin olduğu yerlerde tarımsal üretim azalmakta, kül ve asit yağmuru yağan köylerde verimli ürün yetişmemekte, ayrıca ormanlarda ve sulak alanlarda yaşayan tüm canlıların yaşam hakları ihlal edilmektedir. Hiçbir teknoloji insan hayatından daha değerli değildir. Kurulan termik santrallerden çıkan atıkların hava, su ve toprak kirliliğine yol açacağı ve toplum sağlığını olumsuz etkileyeceği gerek Türkiye, gerekse dünya ölçeğinden örnekleriyle ortadayken, yöre halkının muhalefetini önlemek adına, büyük bir iş kapısı olarak lanse edilen termik santralin varlığında, halkın ekonomik mağduriyetinin önene geçileceğine dair göz boyama propagandası yürüten rant peşindeki yetkililerce, masum halkın çaresizliği ve iyi niyetinin hedef alınması kabul edilemez.”

“İzin vermeyeceğiz”

Alpu’ya kömürlü termik santral yapılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Aykanat, “Alpu ve çevre köylerdeki doğan güzelliğin bozulmasına, turizm faaliyetlerindeki canlılığın azalmasına, konutların değerinin yarıya düşmesine, tarım arazilerinin kamulaştırılarak, arazi sahiplerinin düşük ücretlerle tazminat almaya mecbur bırakılmasına, hatta işsizliğin, göçlerin artmasına, meyvenin, sebzenin, arının, balığın yok edilmesine, dolayısıyla ekonomik yapıda bozulmalara sebep olmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Aykanat, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Gözünü para ve rant hırsı bürümüş sermaye sahiplerine sözümüz, ovamıza karışmayın. Bırakın nefes alalım. Güneşimiz, rüzgarımız, jeotermal ve biyoyakıt gibi yenilenebilir enerji kaynaklarımız bize yeter. Termik santral olmasa da olur.”
Kaynak: İHA