Arhavi Artık Sele Teslim Olmayacak

Son yıllarda Artvin’in sahil kesiminde yer alan Arhavi ve Hopa ilçesinde meydana gelen yağış rejimlerindeki değişiklik ve buna bağlı sel, heyelan, taşkın gibi doğal afetler nedeniyle Arhavi ilçe merkezinde ani yağışlara bağlı sorunlar ortaya çıktığından ilçeye bağlı dere yataklarının ıslahı gündeme gelerek acil eylem planı ortaya konuldu.

Arhavi Artık Sele Teslim Olmayacak
Olası bir sel ve su baskınlarına önlem olarak menfez açma ve alt yapı çalışmaları zorunlu hale gelince Arhavi ilçesi Boğaziçi mahallesinde Karayolları ve belediye tarafından mahallede kod farkından dolayı oluşan su baskınlarını tahliye etmek amacıyla menfez açma çalışması yapılmaya başlandı.

Bu çalışma ile Boğaziçi’nde biriken suyun ilçeye zarar vermeden denize tahliye edilmesi planlanıyor. Karayolları tarafından açılan menfezin yanına ek olarak Arhavi Belediyesi de Boğaziçi Mahallesinde biriken suların denize tahliyesi için 800’lük boru ile önlem alarak muhtemel bir taşkın durumunda mahalle içinde su birikmesi sorununu büyük ölçüde çözecek bir proje geliştirdi. Menfez geçişinden Boğaziçi Mahallesine doğru bağlanacak olan hatlarla suların bu hat doğrultusunda denize tahliyesinin sağlanması hedefleniyor.

Öte yandan ilçenin güney kısmında DSİ tarafından ihalesi yapılmış olan bölgede ırmakların ıslahı ve taşkından koruma kapsamında proje hayata geçirilecek ve ilçenin dağ eteklerinden gelen taşkın sularının ıslahı yapılmış olacak. Bu konuda kanal açma, bent yapma ve yeni su kanallarını oluşturma gibi çalışmalar hayata geçirilecek.

Bölgede incelemelerde bulunan Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek “Maalesef Boğaziçi mahallesinde geçmişten gelen yanlış, gelişigüzel çarpık kentleşme ve yapılaşma neticesinde en ufak bir su baskınında sorun yaşamaktayız. Bu sorunun çözülmesi adına DSİ ve Karayolları ekiplerine sorunumuzu anlattık. Yapılması gerekenlerini önlerine koyduk. Umuyoruz ki dikkate alınarak çalışmalar yerinde ve zamanında tamamlanır, sorun kökten çözülmüş olur. Söz konusu ilçe merkezimizden geçen dere ve ırmakların ıslahı çok önemlidir. İlgili kurumlar tarafından hazırlanan kapsamlı proje ile sel ve su baskınlarının önüne geçilmesi temennimizdir. Bu konuda başta milletvekilimiz olmak üzere ilgili bakanlık kurum ve kuruluşların desteğini almaktayız. Bugün burada menfez ve su tahliye hattının açılması yapılırken şehrin arkalarındaki dere yataklarının ve ırmakların ıslahı da önemlidir ve yerel hizmet birimi olarak belediye ile bu kurumlarımızla eşgüdüm içerisinde sorunu çözeriz’’ ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA