Birleşik Krallık'ta 'Tartışmalı Vergi' Yeniden Gündemde

Birleşik Krallık’ta Sosyal Bakımdan Sorumlu Bakan Price: “Gerçek şu ki; vergi mükellefleri, çok büyük bakım ihtiyaçları olan insanları evlerini muhafaza ederek çocuklarına miras bırakabilmeleri için desteklemek zorunda değil'.

Birleşik Krallık’ta Sosyal Bakımdan Sorumlu Bakan Jackie Doyle Price, ülkede evde bakıma muhtaç yaşlı ve hastaların kendi masraflarını karşılaması ve gerekirse vefatları sonrasında evlerinin satılmasını öngören tartışmalı vergi düzenlemesini savundu.

Geçen yıl mayıs ayında erken genel seçim öncesi Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May tarafından gündeme getirilen, muhalefet ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri çekilmek zorunda kalan vergi düzenlemesini savunan Price, “Gerçek şu ki vergi mükellefleri, çok büyük bakım ihtiyaçları olan insanları evlerini muhafaza ederek çocuklarına miras bırakabilmeleri için desteklemek zorunda değil.” ifadesini kullandı.

Merkezi Londra’da bulunan Sosyal Piyasa Vakfı (SMF) toplantısında konuşan Price, “İnsanların çocuklarına varlıklarını bırakmaları gerektiğini düşündüğü bir döneme geldik. Bu böyle görülmemeli. Tasarıya ilişkin ne zaman yeniden değerlendirme yapabileceğimize bakıyoruz.” dedi.

Birleşik Krallık Başbakanı May, geçen yıl haziran ayında yapılan genel seçim öncesinde sosyal bakım reformu paketini duyurmuş, fakat kamuoyundan gelen yoğun tepki nedeniyle paketi geri çekmek zorunda kalmıştı.

Bu plana göre evde sosyal bakıma muhtaç yaşlı ve hastalar bakım masraflarını yaşam süreleri boyunca kendi varlıklarından ödek durumundaydı.

Evde bakıma muhtaç yaşlı ve hastaların bakım masraflarına teminat olarak onların sahip olduğu taşınmaz mallar, ailelerine miras bırakacakları evleri de kapsamaktaydı.

Plana göre bakıma muhtaç kişi sahibi olduğu evde ölene kadar kalabilecek fakat vefatı sonrası evin satışından bakım masrafları düşüldükten sonra aileye minimum 100 bin sterlin miras bırakılabilecekti.

İktidardaki Muhafazakar Parti’nin geçen yıl mayıs ayında gündeme getirdiği ek vergi önerisi kamuoyu ve muhalafet partileri tarafından sert tepkiyle karşılandı. Birleşik Krallık medyasında sosyal bakım reformu “bunama vergisi” olarak adlandırıldı.

Sivil toplum kurululuşu Age UK tarafından bu yılın şubat ayında yayımlanan “Yaşlılar ve bakım hizmetleri 2017” raporuna göre, Birleşik Krallık’ta yaşlıların bakım hizmetlerine ayırılan bütçe son beş yılda 160 milyon sterlin azaltıldı.
Kaynak: AA