Uluslararası Katılımla 'Katı Atık Yönetimi Çalıştayı' Başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının düzenleyeceği "Katı Atık Yönetimi Çalıştayı" Konya’da başlıyor. Uluslararası katılımın sağlanacağı ve katı atık alanında faaliyet gösteren 200 paydaşı bir araya getirecek olan çalıştayda Türkiye’de katı atık sektöründe karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri, projeler ve yeni teknolojiler masaya yatırılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen Katı Atık Yönetimi Çalıştayı, 12-14 Ekim tarihleri arasında Konya’da yapılacak. Ev sahipliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı çalıştay, Avrupa Birliği, İçişleri ve Kalkınma Bakanlıklarından yetkililerin yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri, üniversiteler, müşavir ve müteahhit firmalar, belediyeler, İller Bankası, TMMOB, sivil toplum kuruluşları, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Dünya Bankası gibi kurum ve kuruluşun 200’ü aşkın temsilcisini bir araya getirecek. 3 gün sürecek çalıştayda düzenli depolamaya kabul edilecek atık miktarının azaltılması, düzenli depolama öncesi ön işlem teknolojileri ve düzenli depolama tesislerinin kurulması ve işletilmesi konularında yaşanan sorunlar tartışılacak, çözüm önerileri sunulacak. Mevcut uygulamaların güçlendirilmesi, yürütülen araştırmaların çeşitlendirilmesi amacıyla düzenlenecek çalıştay sonrasında elde edilen veriler ve çözüm önerileri kitapçık haline getirilecek ve ilgili paydaşlara dağıtılacak.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Türkiye’de 2023’e kadar kaynağında ayrı toplama çalışmalarının etkinleştirilerek sıfır atık yaklaşımı ile atıkların değerlendirilmesi ve düzensiz döküm sahalarının kapatılması hedeflerine ulaşmak için belediyeler ile birlikte çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, "!Çalıştayda Türkiye’de katı atık sektöründe karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri, projeler ve yeni teknolojiler masaya yatırılacak, katı atık yönetimine ilişkin yol haritaları oluşturulacaktır” dedi.

Kaynak: İHA