İşverenler Diplomadan Ziyade Mesleki Yeterlilik Arıyor

Çalışma İş Kurumu (İş-Kur) Hakkari İl Müdürlüğü tarafından yapılan ankette, Hakkarili işverenlerin diplomadan ziyade mesleki yeterlilik aradığı ortaya çıktı.

İşverenler Diplomadan Ziyade Mesleki Yeterlilik Arıyor
İş-Kur İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 178 iş yerinden elde edilen verilerle ildeki işverenlerin eleman ihtiyaçlarını tespit ettikleri ve piyasanın önde gelen faaliyetlerinin toptan ve perakende ticaret, inşaat, ulaştırma ve depolama sektörlerinde yer aldığı belirtildi. Açıklamada, “Hakkari genelinde 10+ istihdamlı iş yerlerinin yüzde 4,2’sinde 60 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Hakkari genelinde açık iş oranı yüzde 1,9 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 15,8 ile madencilik ve taş ocakçılığı olmuştur. Açık işi en çok olan iş yerleri yüzde 16,7 oranı ile yine madencilik ve taş ocakçılığı sektörü ve yüzde 14,3 ile inşaat sektörüdür. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler beden işçisi (genel), kamyonet şoförü ve direksiyon eğitmenidir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri fiziki ve bedensel yeterlilik, yeterli mesleki/teknik bilgi ve tecrübe ve bilgisayar kullanımıdır. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok akraba-eş dost ve İş-Kur aracılığı ile aramaktadır” denildi.

Hakkari’de tespit edilen açık işlerin yüzde 73,9’unda işverenler, eğitimden ziyade işin gerektirdiği beceriye sahip olan işgücünü tercih ettiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Açık iş talebinde bulunup herhangi bir cinsiyet tercihinde bulunmayan işverenlerin ise tamamı yüksek öğretim düzeyinde işgücü tercih etmiştir. Erkek işgücü talep ettiklerinde ise yüzde 93,5 oranında eğitim düzeyinin önemli olmadığını, geriye kalan yüzde 6,5 oranındaki kısmın ise lise ve altı eğitim düzeyini tercih etmişlerdir. Araştırma kapsamındaki 10+ istihdamlı iş yerlerinin yüzde 12,4’ünde 75 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler yüksek gerilim sistemcisi, satış danışmanı, direksiyon eğitmeni, pazarlamacı, ön muhasebeci, ekskavatör(kazıma ve yükleme) operatörü, iş makineleri operatörü, beton pompa-püskürtme operatörü meslekleridir. Hakkari genelinde 10+ istihdamlı iş yerlerinde 161 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 5 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler imalat, inşaat, madencilik ve taş ocakçılığıdır. Beden işçisi (genel), alüminyum kaynakçısı ve alüminyum kompozit cephe kaplamacısı mesleklerinde istihdam artışı beklenirken; şoför-yük taşıma, satış elemanı (toptan)ve kalorifer ateşçisi (katı ve sıvı yakıt) mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir.”
Kaynak: İHA