Çocuklarda Alerjik Astım Uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Özgöçer, "Alerjik astım izlenecek doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Fakat hastalığın ihmal edilmesi ciddi problemlerin oluşmasına neden olmaktadır" dedi.

Çocuklarda Alerjik Astım Uyarısı
Çocuklarda giderek artan oranlarda görülen alerjik astım daha çok hava kirliliğine, toza ve sigara dumanına maruz kalmasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri’nden Uzm. Dr. Canan Özgöçer, alerjik astım hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzm. Dr. Canan Özgöçer, hastalığın oluşum evrelerinden bahsederek, "Çocuklarda astım tekrarlayan öksürük, hırıltı ve nefes almada zorluk ile seyreden kronik iltihabi bir reaksiyondur. Çocukluk çağının en sık rastlanan kronik hastalığı olan astım yüzde 6-10 sıklıkla görülür. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra görülür. Enfeksiyonlar dışında sigara, küf, rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği de hastalık alevlenmelerini arttırır. Atakların tekrarlayıcı nitelikte olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin geçmesi, ancak daha sonar atak gelişebilir. Çocukluk çağında astımın yüzde 90 oranında alerjik kökenli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çoğu zaman ‘alerjik bronşit’ ‘çocuk astımı’ ile eş anlamlı kullanılmaktadır. Astımda en sık rastlanan belirti kuru öksürüktür. Öksürüğün özellikle kuru olması ve geceleri artması nefes darlığı ile birlikte gözlenmesi astımı düşündürür. Yine hareketle ve terleme öksürüğün artması astım lehine bulgulardandır. Yıl boyu maruz kalınan ev tozu akarı, küf mantarları ve evcil hayvan döküntüleri gibi ev içi alerji yapıcı maddeler bronşlarda alerjik bir reaksiyona neden olur. Çocuklarda astım tanısı koymada en değerli tanı aracı öyküdür. Öksürük, hırıltı veya nefes darlığı belirtilerinin olması ve şikayetlerin özellikle gece artması şiddetle astımı düşündürür” diye konuştu.

Hastalığın tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler veren Özgöçer, “Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjik bronşit veya çocuk astımında da birinci basamak tedavi alerji geliştirilmiş olan maddeden uzak durmaktır. Çevre önlemlerinin yeterli olmadığı, ilaç tedavisinin uygun görüldüğü hastalarda havayolu ile akciğerlere çekilen bronşlardaki kasılmayı azaltan sprey ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar sadece bronşları gevşetici özelliğe sahip ‘rahatlatıcı ilaçlar’ ve alerjik iltihabın yarattığı bronş inflamasyonunu azaltan ‘kontrol edici ilaçlar’ olarak ikiye ayrılabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA