Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Özlü Açıklaması

'TÜBİTAK özelinde ama Türkiye'de genel olarak devlet teşkilatımızda, teknoloji üretme, tasarımlar geliştirme yeteneklerimizin arttırılması için bir çalışma yapıyoruz' 'Bu hem bakanlığımızda bir yapılanmayı öngörüyor hem de TÜBİTAK'ın çalışma usul ve esaslarında bir düzenlemeyi öngörüyor. Bunu çalışıyoruz, belli bir mesafe aldık, inşallah önümüzdeki ay bunu sonlandıracağız' 'Biliyorsunuz, son dönemde Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin güvenlik şartları, yurt dışında silahlı kuvvetlerin yürüttüğü operasyonlar var. Bu operasyonlarda ağırlıklı olarak kendi sistem ve mühimmatımızı kullanıyoruz. Bu çok sevindirici bir durum. Bu konudaki çalışmalarımızı yürüteceğiz' 'Yerli otomobilde ağırlıklı olarak ticari bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz ve bu çalışmayı da ekimde sonuçlandıracağız'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'de genelindeki devlet teşkilatlarında teknoloji üretme, tasarımlar geliştirme yeteneklerinin arttırılması için bir çalışma yaptıklarını belirterek, 'Bu hem bakanlığımızda bir yapılanmayı öngörüyor hem de TÜBİTAK'ın çalışma usul ve esaslarında bir düzenlemeyi öngörüyor. Bunu çalışıyoruz, belli bir mesafe aldık, inşallah önümüzdeki ay bunu sonlandıracağız.' dedi.

TÜBİTAK SAGE bünyesindeki 'Arayıcı Başlık Teknoloji Geliştirme ve Test Merkezi'nin açılışını gerçekleştiren Bakan Özlü, kurdele kesme töreninin ardından merkezde yapılan çalışmalar hakkındaki sunumu dinledi ve arayıcı başlık teknolojisi üzerine geliştirilen simülasyonu izledi.

Özlü, sunumun ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 14-15 yıldır savunma teknolojilerinde üretim ve tasarım konularında mesafe aldığını anlattı. Bugünkü ziyarette de TÜBİTAK'ın çok önemli kuruluşlarından olan SAGE'de yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını aktaran Özlü, şöyle konuştu:

'SAGE'de çok önemli projeler yürütüyoruz. Bunlardan üç projemizde ortaya çıkan ürünler şu anda silahlı kuvvetlerde kullanılıyor. Biliyorsunuz, son dönemde Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin güvenlik şartları, yurt dışında silahlı kuvvetlerin yürüttüğü operasyonlar var. Bu operasyonlarda ağırlıklı olarak kendi sistem ve mühimmatımızı kullanıyoruz. Bu çok sevindirici bir durum. Bu konudaki çalışmalarımızı yürüteceğiz. TÜBİTAK SAGE ve TÜBİTAK'ın diğer enstitüleri, teknoloji üretme konusunda, savunma teknolojilerinde Türkiye'yi üstün kılma noktasında önemli bir görev icra ediyorlar. Bugün burada gördüğümüz çalışmalar bunun aslında bir nevi ispatı. İnşallah gelecek dönemde de daha uzun menzilli, daha yüksek kabiliyetli sistemleri geliştireceğiz ve bunları envantere sokacağız.'

Özlü, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. TÜBİTAK'taki FETÖ soruşturmasına ilişkin soru üzerine Özlü, devletin tüm kurumlarında çalışanların ayıklanması noktasındaki çalışmaların devam ettiğini, aynı çalışmanın TÜBİTAK'ta da sürdüğünü dile getirdi.

Faruk Özlü, yaptıkları çalışmaların bir kısmını tamamladıklarına dikkati çekerek, 'Ama devam eden çalışmalarımız var. TÜBİTAK özelinde ama Türkiye'de genel olarak devlet teşkilatımızda teknoloji üretme, tasarımlar geliştirme yeteneklerimizin arttırılması için bir çalışma yapıyoruz. Bu hem bakanlığımızda bir yapılanmayı öngörüyor hem de TÜBİTAK'ın çalışma usul ve esaslarında bir düzenlemeyi öngörüyor. Bunu çalışıyoruz, belli bir mesafe aldık, inşallah önümüzdeki ay bunu sonlandıracağız.' ifadelerini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, FETÖ soruşturması kapsamında TÜBİTAK'ın projelerine ilişkin incelemenin sürdüğünü ifade etti.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) binasının nasıl ve ne için kullanılacağı yönündeki soru üzerine Özlü, o binanın kapatılacağını ve kullanılmayacağını söyledi.

Özlü, yerli otomobille ilgili gelinen son noktanın sorulması üzerine ise yerli otomobilde ağırlıklı olarak ticari bir iş modeli üzerinde çalıştıklarını ve bu çalışmanın da ekim ayında sonuçlandırılacağını bildirdi.

Bakan Özlü, basın toplantısının ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin ile TÜBİTAK SAGE bahçesine fidan dikti.

- Arayıcı başlık füzenin 'gözü'

Optik Tasarım Birimi Amiri Başuzman Bülent Özkan, TÜBİTAK SAGE'nin Beş Eksenli Benzetimci Altyapısını ve buradaki simülasyonu anlattı.

Füzelerin akıllı mühimmatlar olduğuna işaret eden Özkan, Beş Eksenli Benzetimci'nin algılayıcı başlık denilen görme ve algılama ünitesinin gerçeğe yakın testlerinin yapıldığı bir benzetimci olduğunu aktardı.

Burada geliştirilen simülasyon ile uçakla veya hava platformuyla yapılabilecek 6 bin testin gerçeğe yakın bir şekilde gerçekleştirilebildiğini ifade eden Özkan, 'Burada 6 bin testi tek seferde yapabiliyorsunuz. Bu benzetimci savunma sanayisinde sıkça kullanılan bir benzetimci. Burada geliştirilen tarayıcı başlıkların simülasyon üzerinde testi yapıldıktan sonra gerçeğe yakın bir fikir elde ediliyor, akabinde de geliştirilen sistem mühimmata bağlanıp gerçek hava platformundan atılarak buradaki çalışmalar doğrulanmış oluyor. 6 bin farklı senaryoyu burada bir defada aşağı yukarı aynı maliyetle test etmiş oluyoruz.' ifadelerini kullandı.

Bu tip cihazlar hassas olması sebebiyle ülke bazında bilinen 5'i geçmeyen firmalar tarafından yapıldığını anlatan Özkan, şunları kaydetti:

'Burada hassas olması ve maliyetler süreci uzatabiliyor ama 1,5 yıl gibi bir sürede geniş bir mühendis ekibiyle tasarımı yapılabiliyor. Akılı mühimmatlar havadan yerdeki hedefleri işletim kurallarına göre yönlendirilebiliyor. Arayıcı başlık içeren füzeler içermeyen füzelere göre daha hassas sebebi de füzenin adeta gözü gibi olması. Arayıcı başlık baktığı zaman hedefin nerede olduğunu buluyor, ona kitlenip mühimmatı yönlendiren bir sistem bu. Kabaca füze eğer gövde ise arayıcı başlığı da onun gözü ve beyni olarak tarif edebiliriz.'
Kaynak: AA