Beyoğlu İle Pecs 'Kardeş Belediye' Olacak

İstanbul'un Beyoğlu ile Macaristan'ın Pecs belediyeleri arasında kasım ayında kardeşlik protokolü imzalanacak.

Beyoğlu Belediyesi ile Macarsitan'ın Pecs Belediyesi arasındaki işbirliği geliştirilecek.

Beyoğlu Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Pecs Belediye Başkanı Pava Zsolt'un daveti üzerine Macarsitan'a gitti.

Demircan'ın Zsolt'u ziyaretinde, iki belediye arasında işbirliği ve kasım ayında kardeşlik protokolü imzalanması kararı alındı.

Ziyaretin ardından Demircan, Budapeşte'ye giderek Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı ile bir araya geldi. Büyükelçilik binasında gerçekleşen görüşmeye, Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Macaristan Temsilcisi Suat Karakuş da katıldı. Demircan, ardından Yunus Emre Enstitüsü'nü de ziyaret etti.

Budin'in son valisi Abdurrahman Paşa'nın şehit oluşunun 330'uncu yıl anma törenlerine katılan Demircan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Macaristan İslam Cemiyeti, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) ve Macaristan Türk İslam Derneği temsilcileri ile bir araya geldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Demircan, Macaristan'ın Osmanlı-Türk tarihiyle iç içe bir ülke olduğunu ve mutlaka görülmesi gerektiğini belirterek, ''Avrupa başkentlerinin ortasında bir nehir var. Ama Tuna'nın hikayesi bizim kültürümüzde, şiirimizde, edebiyatımızda, romanlarımızda ve Osmanlı'nın kahramanlık hikayelerinde özel bir yer tutar. Bugün Tuna'yı bu kadar yakından görmek ayrı bir heyecan. Macaristan her haliyle Osmanlı tarihinin, Türk tarihinin bir parçası.'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA