Husi Heyetin Bağdat Ziyareti

Heyet, Yüksek Siyasi Konsey'i tanıtmak için başlattıkları bölge turunu yarıda keserek Irak'tan 'sürpriz' şekilde Umman'a gitti.

Yemen'deki Husilerin, devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarıyla kurdukları Yüksek Siyasi Konsey'in tanınması için başlattıkları bölge turunu 'sürpriz' şekilde yarıda keserek Irak'tan Umman'a gittikleri bildirildi.

Yüksek Siyasi Konsey'in tanınması için başlattıkları, Irak, Lübnan ve İran'ı kapsayan ziyaret turlarının ilk ayağı olan Bağdat'a temaslarda bulunan heyetin başkanı ve Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Yüksek Siyasi Konsey'inin kuruluşundan sonra bölgesel ve uluslararası toplum ile olan ilişkilerde yeni ufuklar açmak için Irak'a resmi ziyarette bulunan heyet, Umman'ın başkenti Maskat'a döndü.' ifadesini kullandı.

Husilere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Abdusselam başkanlığındaki Husi heyet, Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar el-İbadi ve Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile yaptıkları görüşmelerin ardından dün akşam saatlerinde Maskat'a ulaştı. Irak'tan sonra Lübnan ve İran'ı da kapsaması beklenen turlarını yarıda kesen Husilerin, Umman'ın talebi üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed ile görüşmek için Maskat'a gittikleri ifade edildi.

Husiler, Salih yanlılarıyla kurdukları Yüksek Siyasi Konsey'i tanıtmak için bu hafta başında Irak, Lübnan ve İran'ı kapsayan bir bölge turu başlatmıştı.

Yemen'de Husiler ile devrik lider Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC), 28 Temmuz'da devlet işlerinin idaresi için Yüksek Siyasi Konsey kurduklarını açıklamıştı. Uluslararası toplum tarafından tanınmayan konseyde Salih yanlıları ile Husilerin beşer üyesi bulunuyor.

Kaynak: AA