Böyle Bayram Eğlencesi Görülmedi

Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Torhasan köyünde, 200 yıllık Arap deve şenlikleri geleneği, bu bayramda da eğlenceli bir şekilde düzenlendi. Orta oyunuyla başlayan şenliklerde, köyden kız almış olan damatlar, yüzleri siyah boyalı köy gençleri tarafından soğuk suya atıldı.

Böyle Bayram Eğlencesi Görülmedi
Yenice ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan 120 haneli Torhasan köyünde kurban bayramı vesilesi ile köy dışında bulunan köylülerin köye gelmesi ile 200 yıllık ‘Arap deve’ geleneği, köy gençleri tarafından sergilendi. Yatsı namazının ardından köy meydanında toplanan köy halkına eğlenceli dakikalar yaşatan köy gençleri, 200 yıllık oyunları sergilediler. Yüzlerini siyaha boyayan 20 genç, üstlerine kadın elbisesi (ferace) giyip başlarına da yazdan kalma buğday saplarını bağlayarak bellerine taktıkları çan ve zil eşliğinde köy içinde davul çalarak dolaştı. İzdivaç programlarını canlandıran erkekler, tiplemeleriyle izleyenleri kahkahaya boğdu.

Davul eşliğinde çeşitli oyunlar sergileyen köy gençleri, daha sonra, köyden kız almış olan ‘Köy damatlarını’ tek tek yakaladı. Damatlardan, gerçekleştirilmesi mümkün olmayan isteklerde bulunan gençler, bu istekleri yerine getiremeyenleri ceza olarak soğuk su dolu havuza attı. Şenliği izleyen damatların büyük bölümü, köy dışına kaçınca, bu kez onları kaçıran köy gençleri soluğu havuzda aldı. Gençler suya atılırken, yaşça daha büyük olanlar ise bahşiş vererek suya atılmaktan kurtuldu. Toplanan paralar ise, daha sonra köy hayrı yapılmak üzere biriktirildi. Geleneğin, yaklaşık 200 yıldır yaşatıldığını söyleyen köylüler, bayram vesilesi ile düzenlenen bu eğlencede, köy halkı ve bayram için gelen misafirlerin, eğlenceli bir gece geçirdiğini belirtti.

Köy gençlerinden Emre Kavak, “Normalde köyümüzden kız alan damatları ıslatırız. Bu sene damatları yakalayamadığımız için köyümüzün gençleri atıldı. Ben de havuza atıldım” dedi.

Köy gençlerinin, davul eşliğinde değişik oyunları sergilediği şenliklerde izleyenler keyifli dakikalar geçirdi.
Kaynak: İHA