Aşırı Et Tüketimiyle 'Gut' Hastalığına Yakalanmayın

Kurban Bayramında özelikle et ve tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, özelikle fazla et tüketiminin en tehlikeli hastalıklardan biri olan gut hastalığına davetiye çıkartabileceğini belirtiyor.

Aşırı Et Tüketimiyle 'Gut' Hastalığına Yakalanmayın
Kurban Bayramına az bir zaman kala uzmanlardan da bayramda et ve tatlı tüketimi konusunda önemli uyarılar geldi. Bayramda ölçünün fazla kaçırılmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, özelikle rahatsızlığı olan bireyleri uyardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Mesude Evirgen, kavurma tüketiminin sağlıklı bireyler için 150 gram yani yaklaşık beş yumurta büyüklüğü olması gerektiğini aktardı. Evirgen, “Et tüketimi hayvansal kaynaklı bir besin olduğu için hastalıklara davetiye çıkartabilir. Özelikle kalp damar rahatsızlığı olanlar bireyler, kolesterolü yüksek olan bireyler, hipertansiyon problemi yaşayanlar, özelikle mide rahatsızlığı yaşayan bireyler daha fazla dikkatli olmalılar. Herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler maksimum bir porsiyona düşen miktarı 150 gram olmalıdır. 150 gram için yaklaşık beş yumurta büyüklüğünde bir et hakkı söyleyebiliriz. Ancak sağlık problemi olan başka sebeplerden dolayı et kısıtlaması yapması gerekenler gut hastalığı olan bireyler gibi bunlarda maksimum üç yumurta büyüklüğünde et yemeliler bu miktarı aşmamalılar” dedi.

Aşırı et gut ve diğer hastalıkları tetikliyor

Mesude Evirgen, aşırı et tüketiminin çok tehlikeli hastalıkları da tetiklediğini söyledi.

Evirgen, et tüketiminin kalp damar rahatsızlıklarına ve gut hastalıklarına davetiye çıkartabileceğini ifade ederek, “Aşırı et tüketimi kalp damar rahatsızlıklarının ilk başta sebebidir. Geleneklerimize bağlı olarak kavurma yapılır; ancak bunların sağlıksız yapılması sonucunda bireylerde çok ciddi hipertansiyon problemi yaratabilir. Gut hastalığına kadar davetiye çıkartabilir. O yüzden et tüketirken yanında sebzeye ağırlık vermeliler. Ara öğünlere dikkat etmeliler. Bayramda dahi olsa programlı bir şekilde beslenmeye özen göstermeliler” şeklinde konuştu.

“Çok sıcak şekilde etin tüketilmemesi gerekiyor”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Mesude Evirgen, şöyle devam etti:

“Kesimden sonra etin bir gün boyunca dinlendirilip sonra tüketilmesi gerekiyor. Ancak o anda kavurmayı yapmak istiyorsanız kendi suyuyla kısık ateşle yapılmasını öneriyorum kuzu etiyse eğer. Dana eti yapılacaksa eğer bir bardak su ilave edip yumuşaması bekleyip kısık ateşle etin tüketilmesi gerekiyor. Çok sıcak şekilde etin tüketilmemesi gerekiyor. Uzun süre çiğneyerek tüketilmesi gerekiyor. Mümkün olduğunca yağlardan arındırılarak etin tüketilmesi gerekir. Önceliğimiz her zaman sütlü tatlılardan, meyvelerden ve kuru meyvelerdendir. Şeker dengesini sağlamak için parsiyon kontrolüne gidilmesi gerekiyor. Ve özelikle diyabeti olan, insülini olan bireyler buna çok dikkat etmesi gerekir.Birer bardak süt tüketmelerini öneriyorum bol tarçınlı şekilde. Özelikle 6-13 yaş arası bireylerin mutlaka haşlanmış, fırınlanmış şekilde tüketilmesini öneriyorum. Etin yanında mutlaka ayran almalı. Biliyorsunuz ki obezite çocuklarda artarak devam ediyor.”
Kaynak: İHA