Beyşehir'de Tohum Eleme Tesislerinin Sayısı Arttı

Konya’nın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, ilçenin dış mahallelerinde Beyşehir Belediyesi tarafından işletilen tohum eleme tesisi sayısının 8’e yükseldiğini bildirdi.

Beyşehir'de Tohum Eleme Tesislerinin Sayısı Arttı
Başkan Özaltun, yaptığı açıklamada, kırsal bölgelerde üretimi artırmak ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla tarıma ve tarım projelerine desteğini sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, çiftçiye daha kaliteli tohum sağlamak amacıyla hayata geçirdiği yatırımlarına yenilerini eklediğini söyledi.



Beyşehir’e bağlı Yeşildağ ve Bayındır Mahalleleri’nde bulunan tohum eleme tesislerine ilave olarak Avdancık, Adaköy, Fasıllar, Gökçimen, Sadıkhacı, Eylikler mahallelerinde yenilerinin eklendiğini belirten Özaltun, “Kırsal bölgelerde üretimi artırmak için çiftçilere destek olmaya devam eden Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Konya’nın birçok ilçesinde kurduğu tohum eleme tesisleri faaliyetini sürdürüyor. Beyşehir de bu ilçelerden bir tanesi. Yeşildağ ve Bayındır’dan sonra 6 dış mahallemiz daha bu tesislere kavuştu. Türkiye’de üretilen hububatın üretimdeki en önemli materyali kaliteli tohum, dolayısıyla kaliteli tohumluk kullanılmaması neticesinde istenilen verime ulaşmak mümkün olmuyor. Bu sebeple, ilçemize bağlı dış mahallelerde tohum eleme tesisi kurulması büyük önem arz ediyordu. Buradaki tesislerde çiftçilerimiz böylelikle kaliteli ve sağlıklı tohum elde edip, verimi artırabilecektir” diye konuştu.

Özaltun, tohum eleme selektörlerinin işletmelerini Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararına göre, ilçe belediyelerinin yürüttüğünü de belirtirken, Beyşehir Belediyesi olarak bu tesislerin işletmesini sağladıklarını ifade etti.

Tohum eleme selektörünün görevinin yabancı tohum ve maddeleri temizlemek, sınıflandırmak, ilaçlamak olduğunu aktaran Özaltun, “Bu makineler sayesinde sağlıklı ve ilaçlanmış hububat tohumu kullanılarak hastalıkların sebep olduğu kayıplar ortadan kalkmaktadır. Ayrıca tohumluk değeri olmayan kırık ve cılız tohumlar hayvan yemi olarak değerlendirilebilmektedir. Yine bu makineler sayesinde yabancı otların tohumları ayrılarak zirai mücadele girdilerinde önemli ölçüde tasarruf sağlanabilmektedir. Mahallelerimizde kurulan tesislerde saatte 2,5 ton ürün elenebilirken, toz ve sıvı ilaçlama yapılabilen selektörlerde buğday, arpa gibi hububat ürünlerinin yanında yem bitkilerinden fiğ, yonca, aspir tohumu, bakliyatlardan da mercimek, nohut ve fasulye elenebilmektedir. Selektörlerde elemesi yapılan tohumların çuvallanması ve çuval ağızlarının dikilmesi için çuval ağzı dikim makinesi da bulunuyor. Beyşehir’imizin mahallelerine kurulan tohum eleme selektörlerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey’e çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA