'Süt İle Üretilen Dondurmalar Tüketilmeli'

Kırklareli Sağlık Müdürü Fatih Selvi, süt ile üretilen dondurmaların tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ambalajsız dondurma alınırken çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Özellikle seyyar satıcılardan dondurma alınmaması gerektiğini belirten Selvi, sağlıksız ve hijyen şartları açısından kötü yerlerde üretilen dondurmaların insan sağlığını ciddi şekilde etkileyebileceğini kaydetti.

Sıcak havalarda dondurma ve buzlu gıdaların tüketiminin arttığını anlatan Selvi, şunları kaydetti:

'Yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerir. Dondurmanın temel yapımında sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, salep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar da bulunabilmektedir. Ancak sağlıklı bir dondurma ve buzlu gıda üretiminde kullanılan bu tür katkı maddeleri Gıda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksine uygun katkı maddelerini içermelidir. Süt ile üretilen dondurmalar tüketilmeli.'

Sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmaların kesinlikle tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Selvi, 'Bu nedenle sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar ve buzlu içecekler tüketilmeli, bu tür besinler güvenilir olmayan yerlerden satın alınmamalıdır.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA