Sığınmacıların Rio'da Umuda Yolculuğu

Olimpiyat oyunları ilk kez, dünyada sayıları yaklaşık 60 milyona yaklaşan sığınmacıları temsilen oluşturulan 'Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı'na ev sahipliği yapıyor Sporculardan Güney Sudanlı Lokoro, turnuvada kazandıklarıyla ailesine ve halkına yardımcı olmayı hedefliyor Aynı ülkeden Biel, dünyadaki tüm sığınmacıları destekleyecek projelerde yer almak istiyor Türkiye'den yüzerek ulaştığı Yunanistan'dan Almanya'ya giden Suriyeli Mardini, Brezilya'dan sesini dünyaya duyurmayı amaçlıyor.

GÜLBAHAR SAYIM - Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde süren 2016 Olimpiyat Oyunları'na, dünya genelinde sayıları 60 milyona yaklaşan sığınmacılardan oluşan 'Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı' da katılıyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) desteğiyle tarihte ilk kez oluşturulan takım sayesinde, sığınmacı statüsündeki sporcuların olimpiyat hayalleri de gerçeğe dönüşecek.

Suriye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Etiyopya gibi şiddet olaylarının yaşandığı ülkelerden Belçika, Almanya, Lüksemburg, Kenya ve Brezilya'ya kaçan çok sayıda sığınmacı, zorlu yaşam şartlarına rağmen 'dört elle tutundukları' hayatlarını başarılarıyla taçlandırmaya hazırlanıyor.

Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı'nda 4'ü kadın, 10 sporcu mücadele edecek. Beşi Güney Sudan, 2'si Suriye, 2'si Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve biri Etiyopya'dan seçilen sporcuların 6'sı atletizm, ikişer tanesi yüzme ve judo branşlarında yarışacak.

Olimpiyat bayrağı altında ter dökecek sığınmacı sporcular için madalya almaları halinde olimpiyat marşı çalınacak.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, dünyada sayıları 60 milyona yaklaşan sığınmacılardan oluşan Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı'nın listesi şu şekilde:

- Paulo Amotun Lokoro

Güney Sudan'da geçimini çobanlık yaparak sağlayan 24 yaşındaki Paulo Amotun Lokoro, ülkesindeki iç savaştan kaçarak Kenya'ya sığındı.

Buradaki sığınma kampında çıplak ayakla koşmayı öğrenen Lokoro, olimpiyatlarda ise bin 500 metre yarışında hünerlerini sergileyecek. Lokoro, turnuvada kazandıklarıyla ailesine ve Güney Sudanlılara destek olmayı hedefliyor.

- Yiech Pur Biel

Güney Sudanlı 21 yaşındaki Yiech Pur Biel de Lokoro gibi 2005'te ülkesindeki savaştan kaçarak Kenya'ya sığındı.

800 metre yarışında yeteneklerini sergileyecek Biel, dünyadaki tüm sığınmacılara destek olacak projelerde yer almak istiyor.

- Rose Nathike Lokonyen

Olimpiyatlarda yarışacak bir diğer Güney Sudanlı 23 yaşındaki Rose Nathike Lokonyen de koşmayı Kenya'da sığındığı kampta öğrendi.

Lokonyen, Rio'da halkını temsil etmeyi, kazandığında da barışa aracılık etmek ve insanları birleştirmek adına bir turnuva düzenlemeyi amaçlıyor.

- Anjelina Nadai Lohalith

Güney Sudanlı 21 yaşındaki Anjelina Nadai Lohalith, olimpiyatlarda bin 500 metre koşusuna katılacak.

Ülkesindeki şiddet olaylarıyla 6 yaşındayken tanışan Lohalith, tek başına Kenya'ya sığındıktan sonra ailesinden bir daha haber alamadı. Lohalith, Rio'daki yarışmaları ailesi için kazanmak istiyor.

- James Nyang Chiengjiek

Güney Sudanlı 28 yaşındaki James Nyang Chiengjiek ise 400 metre yarışında yeteneklerini sergileyecek.

Ülkesindeki silahlı gruplarca milis olmaya zorlandığını belirten Chiengjiek, 13 yaşında Kenya'ya sığındı.

- Rami Anis

Suriye'nin Halep kentinde 14 yaşında yüzme kursuna giden Rami Anis, iç savaşın başlamasının ardından İstanbul'a abisinin yanına geldi.

Galatasaray Spor Kulübünde birkaç sene yüzme dersleri almayı sürdüren 25 yaşındaki Suriyeli, daha sonra Belçika'ya gitti. Anis, olimpiyatlarda 100 metre kelebek stilinde yarışacak.

- Yolande Bukasa Mabika

Demokratik Kongolu 28 yaşındaki Yolande Bukasa Mabika, ülkesinin doğusunda yıllardır devam eden çatışmalardan çok erken yaşta kaçarak başkent Kinşasa'da çocuklar için oluşturulan bir sığınma kampına yerleştirildi.

Burada judoyla tanışan Mabika, iddiasına göre, judo eğitmeninden gördüğü kötü muameleye dayanamayarak 2013'te, Rio'daki Dünya Judo Şampiyonası'na katılmak amacıyla gittiği Brezilya'da kalmaya karar verdi.

- Popole Misenga

Demokratik Kongolu 24 yaşındaki Popole Misenga ise 9 yaşında Kinşasa kampında kalmaya başladı.

Mabika gibi kampta judoyu öğrenen Misenga da spor eğitmeni tarafından aç bırakıldığını ve hücreye kapatıldığını öne sürüyor. Misenga, 2013'te Rio Dünya Judo Şampiyonası'nı fırsat bilerek Brezilya'ya sığınmacı olarak gitti.

Misenga, kazanacağı madalyayı tüm sığınmacılar adına alacağını belirtiyor.

- Yusra Mardini

Suriyeli 18 yaşındaki Yusra Mardini, ülkesi adına daha önce 2012 Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda kadınlar 200 metre ferdi karışık ile 200 ve 400 metre serbest stillerinde yarıştı.

İç savaşın başlamasının ardından Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan Mardini, 20 kişinin daha yer aldığı küçük bir botla Yunanistan'a gitmeye çalışmıştı. Mardini, motoru duran ve su almaya başlayan botu, kız kardeşiyle denize girip Midilli Adası sahillerine kadar 4 saatten fazla iterek kıyıya ulaştırmayı başarmıştı.

Yunanistan'dan Almanya'ya geçen Mardini, 200 metre serbest yüzme stilinde yarışacağı olimpiyatlara, Berlin'in en eski yüzme kulüplerinden Wasserfreunde Spandau 04 çatısı altında hazırlandı.

- Yonas Kinde

Etiyopyalı 36 yaşındaki Yonas Kinde, ülkesindeki çatışmalardan kaçarak sığındığı Lüksemburg'da 5 yıldır geçimini taksi şoförlüğü yaparak sağlamaya çalışıyor.

Aynı zamanda koşu sporuyla da yakından ilgilenen Kinde, Rio'da kendi branşındaki en iyilerle yarışacak.

Kinde, Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı sayesinde sığınmacıların performanslarını sergileme fırsatı bulacaklarını düşünüyor.
Kaynak: AA