'Seçim Rekabeti'nin Yaptırdığı 'Komşu' Camiler Şaşırtıyor

Ordu'nun Aybastı ilçesine bağlı 150 haneli Çukur Mahallesi'nde 25 yıl önce muhtarlık seçimindeki rekabet nedeniyle 35 metre arayla yapılan iki cami, ilgi çekiyor Mahalle sakinlerinden Güney: 'Köye iki cami yapılmasıyla 25 yıl önce cemaat arasında gruplaşma oluştu. Zamanla küskünlükler bitti ve taraflar iki camide de namaz kılıyor' Eski muhtar Kaya: 'Namazları her iki camide de kılıyoruz. Birlik ve beraberliğimizde sıkıntı yok' İl Müftüsü Kolukısaoğlu: 'Camilerin arası en az 500 metre olmalı ama ilimizde çok yakın mesafelerde camiler olduğunu görebiliriz. Camiler insanları birleştiren tek yerdir'

SEFA EYİ - Ordu'nun Aybastı ilçesinde 25 yıl önceki muhtarlık seçiminde adaylar arasındaki rekabet sonucu 35 metre arayla yaptırılan iki camiyi görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Daha önce köy olan Çukur Mahallesi'nde 25 yıl önce düzenlenen muhtarlık seçiminde, mevcut muhtar Ahmet Kaya ile diğer aday Ahmet Demirkale arasında rekabetin kızışması, 35 metre arayla cami yapılmasıyla sonuçlandı.

Seçimi Ahmet Demirkale'nin kazanması üzerine bir hayırseverin bağışlama vaadinde bulunduğu arsasına yeni cami inşa edildi. Bunun üzerine seçimi kaybeden eski muhtar Kaya, mevcut ahşap camiyi yıkarak yerine kendi imkanlarıyla cami yaptırdı.

Yan yana camiler nedeniyle aralarında gruplaşma oluşan köy halkı, zaman içinde bu kırgınlıkları geride bırakarak iki camiyi de kullanmaya başladı.

Yukarıki Cami'de Diyanet İşleri Başkanlığınca görevlendirilen Abdullah Özdemir görev yaparken Aşağı Cami'de ise mahalle sakinlerinden Şükrü Aksu namaz kıldırıyor.

Mahalle sakinlerinden 62 yaşındaki Mustafa Güney, her iki caminin de 25 yıl önce inşa edildiğini belirterek yan yana camilerin hikayesini şöyle anlattı:

'Bir hayırsever 25 yıl önce yapılan muhtarlık seçimlerini Ahmet Demirkale kazanırsa cami yapılması için arsasını bağışlayacağını vaat etmiş. Seçimi mevcut muhtar Ahmet Kaya kaybetmiş ve yeni cami köylünün yardımıyla yapılmış. Seçimi kaybeden eski muhtar Ahmet Kaya da mevcut ahşap camiyi yıkarak kimseden yardım almadan 35 metre aşağıya bir cami yapmış.'

Güney, köye iki caminin yapılmasıyla 25 yıl önce cemaat arasında gruplaşma oluştuğunu ifade ederek zamanla küskünlüklerin bittiğini ve tarafların iki camide de namaz kıldığını aktardı.

Dönemin muhtarı 94 yaşındaki Ahmet Kaya, müftünün 300 metreden yakına cami yapılamayacağını söylediğini hatırlatarak 'Yalnız köy halkı ve yeni muhtarın isteği doğrultusunda cami yapılmasına müsaade edildi. Öyle olunca ben de ahşap camiyi yıkarak yerine yenisini yaptım. Kadrolu imam bu camide görev yapıyordu ancak onu da yukarıdaki camiye aldılar.' dedi.

Kaya, namazları her iki camide de kıldıklarını, birlik ve beraberliklerinde sıkıntı olmadığını dile getirdi.

- 'Birlik ve beraberliğimiz 15 Temmuz'dan sonra daha da pekişti'

Mahallilerden Yüksel Çukur ise birlik ve beraberliklerinin 15 Temmuz darbe girişimin ardından daha da pekiştiğini vurgulayarak şunları söyledi:

'İki camili mahallemizde artık düğünlerimiz bir yapılıyor. İyi günde, kötü günde bir araya gelebiliyoruz. Eskiden olan bu olay yüzünden mahallemiz kamuoyuna yanlış ifade edildi. Allah'a şükürler olsun birlik ve beraberliğimiz daha çok pekişti. Her iki camide de namaz kılıyoruz.'

Ahşap caminin yerine yapılan camide 8 yıldır cuma ve teravih namazlarını gönüllü kıldıran 70 yaşındaki Şükrü Aksu, ömrü yettiğince camide namaz kıldıracağını vurguladı.

Cemaatten 74 yaşındaki Salih Dinç de her iki camide namaz kılmaya özen gösterdiğini bildirdi.

- 'Mahalle halkı bu iki camiyi de kullanıyor'

Aybastı Kaymakamı Refik Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukur Mahallesi'nin nüfusunun yaklaşık 800 olduğunu söyledi.

Bu mahallede 35 metre arayla iki cami olduğuna işaret eden Özsoy, ilçede göreve başladığında kendisinin de bu durumu şaşırdığını belirtti.

Özsoy, camilerin 25 yıl önce, dönemin eski ve yeni muhtarı tarafından yaptırıldığını anımsatarak '25 yıl önce muhtarlık seçiminde yaşanan rekabetten dolayı bu camiler yaptırılmış. Şu anda camilerimizin ikisi de faaliyette. Mahalle halkı bu iki camiyi de kullanıyor ve önceden olan küskünlükleri şu anda yok.' dedi.

- 'Camilerin arası en az 500 metre olmalı'

İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu ise Ordu'da 2 bin 458 cami olduğuna dikkati çekerek yerleşim yerlerinin nüfusuna göre cami yapılması gerektiğini söyledi.

Yan yana inşa edilen iki caminin sadece birine imam görevlendirebildiklerini dile getiren Kolukısaoğlu, şunları kaydetti:

'Cami yapmak çok güzel bir şey ama aynı mahallede hane sayısı düşükse yakın mesafeye cami yapmak bazı sıkıntılara neden oluyor. Camilerin arası en az 500 metre olmalı ama ilimizde çok yakın mesafelerde camiler olduğunu görebiliriz. Camiler insanları birleştiren tek yerdir.'
Kaynak: AA