Canikli, Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği'ni Değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, “Kentsel dönüşüm amaçlı gayrimenkul projelerinde hak sahiplerine kendi isteklerine bağlı olarak gayrimenkul sertifikalarının da verilmesinin önü açılmış, isteyen hak sahibine sertifika, isteyen hak sahibine ihraççı ile aralarındaki anlaşmada belirtilen dairesini alma hakkı sağlanmıştır. Sertifikalar metrekare olarak tanımlanmış, sertifika almayı tercih eden hak sahiplerine, ellerinde yeterli sayıda sertifikaya sahip olmaları şartıyla tamamlanan projeden talep ettiği daireyi alma imkanı getirilmiştir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Canikli, yaptığı yazılı açıklama ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan ve bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği’ni değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Canikli açıklamasında, “Hükumetimizin, ülkemizde kentsel dönüşüm amaçlı gayrimenkul projelerinde gayrimenkul sertifikalarının kullanılabilmesi ve faizsiz finansal araçların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleri çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu’muz tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, TOKİ, İller Bankası, Belediyeler Birliği ve diğer ilgili Bakanlık ve kuruluşlarla işbirliği içinde yaptığı çalışmalar sonucunda hazırlanan Tebliğ 3 Ağustos 2016 tarih ve 29790 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir” ifadelerini kullandı.

Yeni düzenleme ile birlikte ülkemizde kentsel dönüşümde yeni bir dönemin başlayacağını belirten Canikli, “Kentsel dönüşüm amaçlı gayrimenkul projelerinde hak sahiplerine kendi isteklerine bağlı olarak gayrimenkul sertifikalarının da verilmesinin önü açılmış, isteyen hak sahibine sertifika, isteyen hak sahibine ihraççı ile aralarındaki anlaşmada belirtilen dairesini alma hakkı sağlanmıştır. Sertifikalar metre kare olarak tanımlanmış, sertifika almayı tercih eden hak sahiplerine, ellerinde yeterli sayıda sertifikaya sahip olmaları şartıyla tamamlanan projeden talep ettiği daireyi alma imkanı getirilmiştir. Sertifika sahibi olup da daire talep etmeyen hak sahipleri ile Borsa’dan satın almak suretiyle sertifika sahibi olan vatandaşlarımıza, sahip oldukları sertifikaları isterlerse borsada vadesinden önce satabilmeleri, isterlerse ihraççıdan sertifikalarını nakde dönüştürülmesini talep etme hakkı getirilmiştir” dedi.

“Kentsel dönüşüm amaçlı ihraç edilen sertifikalarda ayrıca ihraççı tarafından önceden belirlenen ve kamuya açıklanan dönemlerde sertifikalara geri alım garantisi getirilmiş, bu suretle sertifika sahiplerinin zarar etmesi önlenmiştir” diyen Canikli açıklamasında şunları kaydetti:

“Sistemin işleyişi düzenlemede ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Buna göre kentsel dönüşüm projesini üstlenen Bakanlık, Belediye, ilgili kuruluş veya şirketler, gayrimenkul sertifikası ihraç etmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuracaklardır. Başvuru sırasında projenin maliyeti, hak sahibin hakları, geri alım şartları gibi hususlar belirlenecek ve vatandaşlarımıza açıklanacaktır. İhraç edilecek sertifikalar doğrudan hak sahiplerine verilecektir. Hak sahipleri tarafından sertifika yerine bina talep edilmesi halinde sertifikalar hak sahibi olmayan vatandaşlarımıza da satılabilecektir. Sertifikalara ihraççı tarafından belirli periyotlarda geri alım garantisi verilecektir. Böylece vatandaşlarımız sertifikalarını kolaylıkla nakde dönüştürebilecektir. Geri alımda fiyat, sertifikaların ihraç tarihindeki nominal değerinin, geri alım tarihindeki Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi ve buna benzer endekslerden oluşan sepet değişim oranına göre düzeltilmiş tutarından aşağı olmayacak şekilde belirlenecektir. İhraç edilecek sertifikalar Borsa’ya da kote edilecek olup, aynı zamanda isteğe bağlı olarak Borsa’da da alınıp satılabilecektir. Vatandaşlarımız gayrimenkul sertifikalarını ya doğrudan ihraççı şirketten ya da banka ve aracı kuruluşlar kanalıyla Borsa’dan satın alabilecek, satın aldıkları sertifikaları izahnamede belirtilecek periyotlarla ihraççıya geri satabileceği gibi hisse senetlerinde olduğu gibi Borsa’da tekrar satabileceklerdir. Özel sektör şirketlerinin konut ve ticari alan projelerinde proje değerinin en fazla yüzde 50’si sertifika ihracı suretiyle finanse edilebilecek, kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ise proje bedelinin tamamı gayrimenkul sertifikası ihracı ile finanse edilebilecektir. Belediyeler, İller Bankası A.Ş., TOKİ ve bunların bağlı ortaklık ve iştirakleri ile bu kuruluşların anlaşma yapacağı özel inşaat firmalarının ihraççı olabilmesi imkanı getirilmiştir. Getirilen yeni sistemle gayrimenkul sertifikaları özel sektörün konut ve ticari alan projelerinde finansman kaynağı olarak kullanılabileceği gibi kentsel dönüşüm kapsamındaki projelerde de yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabilecektir. Sertifika ihracı kentsel dönüşüm projelerinin süresinde tamamlanmasına ve kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmaya katkı sağlayacağı gibi vatandaşlarımıza da kentsel dönüşüm projelerinde oluşan değer artış kazançlarına ortak olma fırsatı sunacak, faizsiz finansal ürünlerin ülkemizde yaygınlaştırılmasını ve sermaye piyasalarımızın gelişimini destekleyecektir. Sertifika ihraç aşamasına gelinene kadar, proje bazında gerekli izin ve onay süreçlerinin tamamlanması ve hak sahipleri ile gerekli anlaşmaların yapılmış olması gerekmektedir. Hazırlıkların tamamlanması ile ihraçların da başlaması öngörülmektedir.”
Kaynak: İHA