Tunus'ta Sınır Kaçaklığı

Libya sınırındaki Bingirdan kenti sakinleri, ülkedeki işsizlik nedeniyle yıllardır yakıt ve gıda kaçakçılığını sürdürüyor.

HEYSEM EL-MAHDİ - Tunus'un Libya sınırındaki Bingirdan kentinde halkın büyük bölümü canını hiçe sayıp kaçakçılıkla geçimini sağlıyor.

Mednin vilayetine bağlı Bingirdan ilçesinde yaşayanlar, ülkedeki işsizlik nedeniyle kaçakçılığı adeta 'zorunlu geçim kaynağı' olarak görüyor. İş bulamayan Bindirganlılar, terör tehdidi nedeniyle sınırda güvenliğin artırılması ve hükümetin aldığı önlemlere rağmen kaçakçılığa devam ediyor.

İlçedeki Ras Cedir Sınır Kapısı yakınında yıllardır akaryakıt satıcılığı yapan Milud el-Lafi, bölge insanının işsizlikten dolayı kaçakçılık yapmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.

Libya'ya kaçak yollardan girenlerin gıda malzemesi götürüp petrol getirdiğini belirten Lafi, çok sayıda üniversite mezununun da iş bulamadığı için kaçakçılık yaptığını dile getirdi.

Lafi, 'Devletin kalkınma politikaları yanlış işliyor. Biz güneyliler, zor şartlarda yaşıyoruz. Kaynaklar bölgemizden çıkıyor olmasına rağmen kalkınma projeleri kuzeyde yer alıyor. Bu nedenle Bingirdan halkı, hayatlarını tehlikeye atarak kaçakçılıktan ekmek kazanmaya çalışıyor.' dedi.

Bölge halkının kaçakçılıkta çok kayıp vermesine rağmen bu işi yapmaya mecbur olduğunu vurgulayan Lafi, 'Sınır hattında askerlerin kurşunuyla hayatını kaybedenler için bir mezarlık yapmayı düşünüyoruz. Bu, Tunus'un tarihinde bir kara leke olarak yer alacak.' diye konuştu.

- 30'a yakın genç hayatını kaybetti

Diplomalı İşsizler Birliği'nin verilerine göre, bölge sakinlerinin 'sınır ticareti' olarak adlandırdığı kaçakçılıkta çalışanların yüzde 20'si gençlerden oluşuyor. Birlik, şu ana kadar Libya sınırında kaçakçılık yaparken 30'a yakın gencin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Mesude Caballah'ın acısı çok taze. Oğlu Rıza bin Amir'in geçen hafta sınırda güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü söyleyen Caballah, 'Ciğerparelerimizin ölümünü görmek en büyük zulüm.' dedi.

Libya sınırında üç yakınını kaybettiğini aktaran Tahir el-Culeydi ise Tunuslu yetkililere seslenerek, 'yakıt ticaretine ilişkin güvenlik politikalarını değiştirme' çağrısında bulundu.

Eskiden İçişleri Bakanlığı görevlileriyle çalıştıklarına ve o dönem hiç olay yaşanmadığına dikkati çeken Culeydi, sınır bölgelerinde askeri varlığın artırılmasının ardından durumun değiştiğini ve kendilerine karşı tavrın sertleşmeye başladığını kaydetti.

Tunus makamlarının 'kaçakçı' tanımlamasını kabul etmeyen Bingirdanlı gençler, maruz kaldıkları tehlikeden bölgede iş imkanı sağlamayan yetkilileri sorumlu tutuyor.

- Sınır güvenliği artırıldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 1992-2003 yılları arasında Libya'ya uygulanan hava ablukasını fırsata dönüştürmek isteyen Bingirdanlı gençler, çeşitli gıda malzemelerini kaçak yollarla sınırdan geçirerek Libya'da ucuz olan petrol ürünleri ticaretine başladı.

Tunus'un Libya ve Afrika'ya açılan kapısı konumundaki 80 bin nüfuslu Bingirdan, Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrim sonrası yaşanan istikrarsızlık nedeniyle ülkenin batı bölgelerine gıda malzemeleri temin merkezi haline geldi.

Cezayir ve Libya sınırını 2013'te tampon bölge ilan eden Tunus, bu bölgeden ancak resmi makamlardan alınacak özel belgelerle geçiş yapılabileceğini duyurmuştu.

Tunus yönetimi geçen yıl da silah kaçakçılığı ve terör tehdidine karşı Libya ile olan 500 kilometrelik sınırında 250 kilometre hendek kazmış ve bölgedeki askeri birliklerin sayısını artırmıştı.

Savunma Bakanlığı tarafından 10 Ağustos'ta yapılan açıklamada, 'Güvenlik güçlerimizi doğrudan tehdit eden yeni bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Kaçakçılar, sınır hattında kendilerini araçlarıyla engelleyen güvenlik güçlerinden koruması için Libyalı silahlı unsurları kiralıyor. Bu nedenle bölgede görevli güçlerimiz, tampon bölgede dur ihtarına uymayan veya saldırı girişiminde bulunan herkese karşı gerçek mermi kullanarak müdahale edecektir.' denilmişti.
Kaynak: AA