Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü İmzalandı

Mesleki Yeterlilik Kurumu ile TŞOF 6 ulusal meslek dalında yeterliliklerin hazırlanması için 'Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü'nü imzaladı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) 6 ulusal meslek dalında yeterliliklerin hazırlanması için 'Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü'nü imzaladı.

TŞOF da gerçekleşen imza törenine, Başkan Fevzi Apaydın ve MYK Başkanı Adem Ceylan katıldı.

Törende konuşan Apaydın, TŞOF'un, ülke geneline yayılmış 691 meslek odası ve meslek odalarına kayıtlı yaklaşık altı yüz bin esnafın olduğunu söyledi.

Odalarına kayıtlı olarak 500 bin şoförün istihdam edildiğini belirten Apaydın, 'Federasyonumuz ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı mesleğinin, yani şoförlüğün, standartlara bağlanmış eğitim ve belgelendirme süreçleri sonucu elde edilmiş bir mesleki belge ile yapılması gerektiğini savunan bir kuruluştur. Sürücü belgesi olan her bireyin şoför olarak iş piyasasına girmesine ve mesleğe özgü bir eğitim almadan çalışma yaşamını sürdürmesine karşıdır.' ifadelerini kullandı.

Apaydın, 1993'ten 2006'lı yılların başlarına kadar ticari taşıt kullanma belgesi eğitimi ile sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürüttüğüne işaret ederek, '2003 yılında yürürlüğe giren Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC ), şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığını düzene sokmuş ancak belediye sınırları içindeki yolcu taşımacılığı konusunda bir düzenleme getirmemiştir. Federasyonumuz özellikle bu alandaki eğitim ve belgelendirme konusu ile yakından ilgilenmektedir.' değerlendirmesinde bulundu.

Federasyonlarının, TESK'in koordinasyonunda taksi şoförlüğü, minibüs şoförlüğü, otobüs şoförlüğü, kamu personel servis şoförlüğü, okul servis şoförlüğü ve kamyon şoförlüğü mesleklerinin mesleki standartlarını geliştirdiğini ifade eden Apaydın, imzalanan iş birliği protokolünün 6 mesleği, mesleki yeterliliğe hazırlayacağını söyledi.

Apaydın, yürürlükteki mesleki standartları esas alarak, söz konusu meslekleri icra edecek kişilerin ne tür yeterliliklere sahip olmaları gerektiğini belirleyeceklerini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

'Amacımız, bu çalışmanın ardından, belediye sınırları içerisindeki yolcu taşımacılığında, MYK ile federasyonumuzun müştereken tanzim edecekleri mesleki yeterlilik belgelerinin geçerli olacağı bir sistemin altyapısını oluşturmak ve daha güvenli bir taşımacılık ortamı oluşmasına katkı vermektir. Protokolün hazırlanıp, imza aşamasına getirilmesinde desteklerini esirgemeyen başta Ceylan olmak üzere bütün kurum çalışanlarına teşekkür ederim. Bu protokolün ulaştırma sektörüne ve taşımacı esnafımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.'

MYK Başkanı Adem Ceylan da önemli bir görevi ifa ettiklerini belirterek, 'Toplu taşımayı ve tehlikeli madde taşıyan araçları kullanan şoförlerimizin eğitimi için bugün buradayız. Çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmak, ulusal yetelilik sisteminin kurmak ve geliştirmek için varız.' ifadesini kullandı.

İmzalanan protokolle birlikte eğitim alan şoförlerlerin artık daha nitelikli olacağını söyleyen Ceylan, şehir içinde seyahat ederken nitelikli, belgeli şoförlerle seyahat etme hakkının kazanılacağını vurguladı. Hizmette sınır olmadığı gibi eğitimde de sınır olmadığı dile getiren Ceylan, önceliklerinin iş sağlığı ve güvenliği olduğunu vurguladı. Ceylan, şunları kaydetti:

'Bir tek kişinin hayatı dünyalara bedeldir. Bu şöför içinde böyledir, inşaatta sektöründe çalışan işçi için de böyledir, otomotiv sektöründe çalışan işçisi için de böyledir. İleriki dönemde, belgelendirmeyi teşvik amaçlı çalışmalarımız olacaktır. Bu çalışmalar, belgeyi almak zorunda olanlara bir mali yük getirmiyor. Ne çalışana ne de çalıştırana 5 kuruşluk bir maliyeti öngörülüyor. Özellikle tehlikeli mesleklerde sınav ve belge ücretlerinin tamamı bakanlığımızın bünyesindeki ÇSGB işsizlik fonundan karşılanıyor, tehlikeli olmayan mesleklerde ise kurumuzun bünyesinde olan AB fonundan sınav ve belge ücretlerinin önemli bir kısmını karşılıyoruz.'
Kaynak: AA