Çorum'da Yetiştiricilere 172 Adet Damızlık Koç Ve Teke Dağıtıldı

Çorum’da Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından üreticilere yüksek vasıflı damızlık koç ve teke dağıtımı yapıldı.

Çorum'da Yetiştiricilere 172 Adet Damızlık Koç Ve Teke Dağıtıldı
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Adem Saçan, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Borsa Meclis Başkanı Mustafa Boyraz, Çorum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, ile birlik üyesi üreticiler katıldı.

Çorum Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, birliğin kuruluşundan bugüne kadar hayvan yetiştiricilerine 13 milyon 383 bin 475 lira teşvik sağladıklarını açıkladı.

Avcı, 147’si koç, 25’i teke olmak üzere toplamda 172 adet koç dağıttıklarını, koçların birinci sınıf kalitede olduğunu söyledi.



Koç alan üyelere hayvanları 3 yıl içinde satmamaları uyarısında bulunan Avcı, “Bu dağıtacağımız koçlar uzmanlar tarafından seçilmiştir. Bu zamana kadar yer tutulmuş, yer verilmiş, koç nasıl beslenir, nasıl bakılır uzmanlardan bilgiler alınarak bu hale getirilmiştir. Umuyorum ki gelecek yıllarda daha fazla dağıtırız. Bugün 147 tane koç 25 tane teke dağıtacağız. Gelecek sene hedefimiz 200 adet koç dağıtmaktır. Bugün 160 adet talep var fakat elimizde 146 tane koçumuz bulunuyor. Gönlümüz istiyor ki kimse buradan boş çıkmasın. Bu koçların sizlere maliyeti 500 TL, bize maliyeti ise bin 500 TL’dir. Tarım İl Müdürlüğü, Valiliğimiz, Bakanlığımız ve biz koç başı bin TL zarar ederek bu imkanı sağlıyoruz. 3 yıl bunlar satılamaz. Şayet ölür veya kazaya uğrarsa Tarım İl Müdürlüğü veterinerlerinden belge almanız gerekiyor, aksi takdirde cezai yaptırımı var” dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum’da hayvancılığın iyi bir noktada olduğunu belirterek, koyun-keçi üretimini geliştirmek, iyi cins ve verimli ırkların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla bir dizi çalışmalar yaptıklarını ve bu doğrultuda büyük başarılar elde ettiklerini söyledi.



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2014 yılında projeye dahil edilmesiyle başlayan Damızlık Koç Dağıtım Projesi’nin Valilik, İl Özel İdaresi ve üreticilerin katkısı ile devam ettiğini açıklayan Ermiş, 2014 yılında 57 adet koç dağıtımı ile başlanan projede 2015 yılında 100 adet, bu yıl da bu sayıya damızlık teke de dahil edilerek dağıtacakları hayvan sayısının 172 olduğunu belirtti.

Damızlık koç teke dağıtımında esas amaç üreticinin elindeki kendi genetik kaynaklarından olan ırkların yerine aynı ırktan ve değişik genetik kaynaklı verimli olan kan değişimi sağlamak ve bir nevi hibrit üretim elde etmek olduğunu anlatan Ermiş, “2011 yılında ilk defa Halk Elinde Islah Projesi ile 6 bin 300 Akkaraman ırkı ile başladığımız projede gösterdiğimiz başarı kısa sürede meyvelerini vermeye başladı ve 2013 yılında Akkaraman ırkı için 6 bin 300 koyun projeye dahil edildi, 2016 yılında da yine 6300 kıl keçisi ile projelerimizin sayısı üç adet oldu. Bizim potansiyelimizden daha iyi durumda olan illerde 1 proje dahi sürdürülemezken, biz bugün Akkaraman ırkında 3. projeyi talep ediyoruz. Bu başarı iyi bir ekip çalışması ve projelerin ruhuna uygun hareket etmekle oluştu. Burada en büyük teşekkürü sürü sahiplerimize etmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü projeye onlar sahip çıkmasalar ve projeye inanmasalar bu başarı asla olmazdı. Bugün geldiğimiz noktada Çorum ili olarak hayvancılıkta iyi bir durumdayız. Daha büyük hayallerimiz var; Akkaraman koyun keçi damızlık depo işletmeleri oluşturmak, simental ırkı hayvanın damızlık düve merkezi olmak gibi hayallerimiz var ve en önemlisi düşündüklerimizi hayata geçirebilecek potansiyelimiz var. İnşallah önümüzdeki süreçte bu hayallerimiz tek tek gerçek olacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, ülke genelinde küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, sektörü büyütmek amacında olduklarını, bu potansiyele fazlasıyla sahip olduğumuzu söyledi.

Çelik, yüksek verimli hayvan yetiştirebilmenin yolunun damızlık hayvanları yetiştirmekten geçtiğini vurguladı.

Türkiye’de 80 ilde faaliyette bulunan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin asli görevi ve amacının ıslah faaliyetlerini yürütmek ve neticesinde de yüksek verimli hayvanlar elde etmek olduğunu belirterek, “Yüksek verimli hayvan yetiştirebilmenin yolu da damızlık hayvanları yetiştirmekten geçmektedir. Onun içindir ki bizler üstün vasıflı damızlık koç ya da teke yetiştiremiyorsak yapacağımız ıslah çalışmalarından da bir sonuç alamayacağımız kesindir. Bizim Merkez Birliği olarak ana hedefimiz hem ülkemizin küçükbaş hayvan sayısını artırmak, diğer yandan da yerli ırklarımızı ıslah ederek verimlerini yükseltmektir. Bu konuda ilerleme kaydedildiğinde hem vatandaşlarımızın hayvansal proteini doğal bir biçimde almaları sağlanacak, hem de ülkemiz dünya çapında bir ihracatçı ülke konumuna ulaşacaktır. Bu manada ülke çapında çok büyük bir potansiyelimiz mevcuttur ve bizim önceliğimiz bu potansiyeli harekete geçirecek çalışmalar yapılmasıdır. Küçükbaş hayvan ıslahında 80 il birliğimiz ve 250 bin değerli yetiştiricilerimiz ile her zaman ülkemizin emrindeyiz, yapılacak her türlü işbirliği ve ortak çalışmalarda da sonuna kadar varız. Bugün Çorum ilimizde yetiştiricilerimize dağıtılacak olan damızlık koç ve tekeler, Koyunculukta Verimliliği Artırma Projesi kapsamında olup, bu ilimizde yürütülmekte olan ıslah projelerinden seçilmiş üstün vasıflı damızlık hayvanlardır. Bu yönüyle de bu hayvanlara sahip olacak yetiştiricilerimiz kendilerini şanslı görerek bu damızlıkların değerini bilsinler. Onlara iyi bakıp beslesinler. Çünkü gerçekten damızlık hayvanlar kolay yetişmiyor. Değerli yetiştiricilerimiz şunu iyi bilsin ki bu hayvanlar mevcut sürülere büyük katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA