Başbakan teknoloji merkezi açılışında konuşuyor

Başbakan Binali Yıldırım, Kompozit Teknolojileri Merkezi'nin açılışında konuştu.

Başbakan teknoloji merkezi açılışında konuşuyor
Başbakan Yıldırım, Kurtköy'de Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış törenin konuştu. Başbakan Yıldırım, FETÖ'cü hainlerin 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Gerek FETÖ ile gerekse PKK ile mücadele ederken şehit düşen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

İşte Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları:

DARBE YAPMAYA GELDİLER, DARBEYİ YEDİLER

Türkiye, dünya demokrasi tarihinde hiçbir ulusa nasip olmayacak bir darbe girişimini, silahlı darbe girişimini, silahsız güçle, darbecilere darbeyi vuran bir ülkenin adıdır.

Darbe yapmaya geldiler, darbeyi yediler, gerisin geri gittiler. Şimdi içeride hesabını veriyorlar. Yağma yok, bu ülkenin kazanımlarını, ülkenin kurumlarına kılcal damarlarına sızıp, bin bir türlü entrikalar, kapalı oyunlarla iradeyi ele geçirmeye bu millet müsaade etmedi, etmeyecek. Bütün ilişkilerini ortaya çıkarmak için OHAL ilan ettik. Ama iş alemine dedik ki; 'Durmak yok yola devam'

Akıl terini alın terine katacağız. Böylece Türkiye'yi 2023'te dünyanın parmakla gösterilen ülkesi yapacağız. Buranın kuruluşunu hatırlıyorum. İTO bize az mı gidip geldi bize. Ortaklar cayıyordu. Sonunda kuruldu. Burada teknoloji üretilecek. Bu teknoloji ülkemize daha fazla katma değer sağlayacak. Katma değeri istediğimiz kadar büyütmezsek, refah seviyemiz yükselmiyor.

AR-GE ÇALIŞMALARI

Önce akla yatırım yapacağız. Akla yapılan yatırım ülkeye çok daha fazla yatırım olarak geri dönüyor. 2002 sonunda Ar-Ge'ye ayrılan pay yüzde yarım. Bugün yüzde 1'in üzerine çıkmışız. Yetmez. Bunu yüzde 2-3'e çıkarmalıyız. Akla para verme işi eskiden yoktu. Parayla akıl mı satın alınır deniyordu. Fuzuli para harcanıyor deniyordu. AR-GE harcamalarında sektör yüzde 50'ye ulaştı. Yüzde 40 üniversitelerde, sadece yüzde 10 devlete kalmış.

2008'de AR-GE ye ödenen para yaklaşık 2 milyar lira, 2015 yılında bu rakam 6 milyar lira... Vakıf üniversitelerine de bu yönde desteklerimiz var. Ürettiklerimiz satıp, refahımızı yükselteceğiz. Vatandaşlarımıza iş imkanları yatacağız. Yurtdışına satarken azimli, alırken nazlı olacağız. Daha çok üretip, daha çok satıp, cari açığımızı azaltmış olacağız. 2002 yılında 2 tane olan tekno parka sayısı bugün 66 tane var.

TÜRKİYE AVRUPA'DA BİR NUMARA

Doğru yolda gidiyoruz. Daha çok üretim daha çok satacağız. Dolayısıyla cari açığımızı azaltacağız ve daha çok istihdam yaratacağız. 2023'e kadar 65 OSB daha yapılacak, 1 milyonun üzerinde istihdam sağlanacak.100 binin üzerinde marka başvurusuyla Türkiye, Avrupa'nın en çok marka başvuru yapan ülke haline geldi.

BOĞAZIN YENİ GERDANLIĞINI HİZMETE AÇIYORUZ

15 Temmuz gecesi her şey ayan beyan ortaya çıktı. Bir musibet yaşadık bu hayra vesile oldu. Türkiye virüslerinden temizleniyor. Kaybettiğimiz zamanı telafi ederek zamanımızı telafi edeceğiz. 26 Ağustos'ta boğazın yeni gerdanlığı takılmış olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü hizmete açacağız. 27 Ağustos'tan sonra 2. köprüde kamyon görmeyeceksiniz. Tren yolunu da koyduk. Daha sonra devreye girecek.

15 Temmuz sonrası gerçekleşen Yenikapı ruhunu devam ettirmek en önemli görevimizden biri. Bunlar vardiyalı çalışıyor. 15 Temmuz'da FETÖ vardiyadan düştü işi BETÖ'ye bıraktı.