Başbakan Yıldırım Açıklaması (5)

'Bize Ömer Halisdemirler lazım. Ömer Halisdemir gibi yürekli, aslan gibi delikanlılara ihtiyacımız var. Hem bölücü terör örgütüne karşı hem de buna benzer teşebbüslere karşı gözünü kırpmadan gerekirse öldürecek, gerekirse şehit olacak, ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını seven gençler lazım' '15 Temmuz'da çağrıyı Cumhurbaşkanımız ve biz yaptığımızda en önce meydanlara koşanlar bizim teşkilatlarımız. Hemen arkasında diğer partilerin teşkilatları da koştu. Millet bu sefer parti rozetini çıkardı, oraya akın akın gitti. 'AK Parti teşkilatının gençleri azdı, ilgisizdi' türündeki değerlendirmeleri asla kabul edemeyiz. Böyle bir şey haksızlık olur' 'Benim felsefem, çalışma anlayışım; çok adamla çok iş yapılmıyor. Az adam daha çok iş yapıyor. Koordinasyon daha kolay oluyor. İhtiyaç olanın en asgarisinde tutmak lazım verimi artırmak için. Sayı arttığı zaman kontrol zorlaşıyor, verim düşüyor, yetki alanlarında kargaşalar oluyor. Verimliliği artıracak şekilde yeniden kamunun yapılanmasını elden geçirmemiz gerekir'

Başbakan Binali Yıldırım, 'Bize Ömer Halisdemirler lazım. Ömer Halisdemir gibi yürekli, aslan gibi delikanlılara ihtiyacımız var. Hem bölücü terör örgütüne karşı hem de buna benzer teşebbüslere karşı gözünü kırpmadan gerekirse öldürecek, gerekirse şehit olacak, ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını seven gençler lazım.' dedi.

Yıldırım, TRT'deki 'Başbakan ile Özel Yayın'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Özel harekat için alınacak polis adaylarında ne gibi şartlar aranacağı sorusu üzerine Yıldırım, '10 bin yeni özel harekatçı alınması için karar alındı. Bunların şartları belli ama burada asıl belirleyici şu; zor şartlara karşı dayanıklı olacak, vatan sevgisi olacak. Bize Ömer Halisdemirler lazım. Ömer Halisdemir gibi yürekli, aslan gibi delikanlılara ihtiyacımız var. Hem bölücü terör örgütüne karşı hem de buna benzer teşebbüslere karşı gözünü kırpmadan gerekirse öldürecek, gerekirse şehit olacak, ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını seven gençler lazım.' ifadelerini kullandı.

Yıldırım, alımlar KPSS ile yapılmayacağı için 'Taraftarlarınızı buralara dolduracaksınız.' diye tenkitlerle karşılaştıklarını ancak bunun sıradan bir iş olmadığını, işin içinde ölüm olduğunu belirtti. Geçmişte bu konuda KPSS ile alım yapılacağının söylendiğini, 5 bin kişi alınacağının duyurulduğunu ancak 3 bin kişinin zor bulunduğunu ifade eden Yıldırım, bu adayların yarısının da spor ve mülakatta elendiğini anımsattı.

- 'Belirleyici şartlardan biri de hiçbir partiye üye olmamak'

Sıradan bir iş için alım yapılmayacağını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

'Hani, bilgisiyle, çok okumuş, çok test çözmüş adam değil, fiziğiyle, sağlığıyla her şeyiyle özel seçilmesi gereken insanlar bunlar. Kimse merak etmesin. En belirleyici şartlardan biri de hiçbir partiye üye olmamak. 'Siyaset burada işleyecek mi?' falan diye sorular akla gelebilir. Keşke olabilse de 10 bin kişi yerine 25 bin kişi gelse de onlar arasından seçsek. Ben 10 bin kişiyi de ilk çağrıda toplayabileceklerini düşünmüyorum. Burada birkaç sefer tekrarlanması gerekecek. Bu, 'Vatan ve millet için, ben bu terörle mücadele ederim, bunun için gözümü kırpmadan şehit olmaya varım.' diyen gençlerimiz için önemli bir imkandır. Gençlerimizin bir kez daha bu darbe girişiminde ne kadar vatanını, milletini sevdiğini gördük. Gençlere haksızlık ediliyordu. Orada, burada, internette sosyal medyada 'Memleket meseleleriyle uğraşmıyorlar.' diyenler, maalesef yanıldıklarını 15 Temmuz gecesi gördüler.'

- 'Millet bu sefer parti rozetini çıkardı'

'AK Parti gençliğine yönelik 'Meydanlarda daha etkin olabilirlerdi' şeklinde eleştiriler vardı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Yıldırım, meydanlara inip 'Sen şu partidensin, sen bu partidensin.' diye bir tespitin hem mümkün hem de etik olmadığına dikkati çekti.

Bu tür bir tespitin bütün güzel söylemleri ortadan kaldıracağını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şunu herkes bilmelidir; 15 Temmuz'da çağrıyı Cumhurbaşkanımız ve biz yaptığımızda en önce meydanlara koşanlar bizim teşkilatlarımız. Hemen arkasında diğer partilerin teşkilatları da koştu. Millet bu sefer parti rozetini çıkardı, oraya akın akın gitti. 'AK Parti teşkilatının gençleri azdı, ilgisizdi' türündeki değerlendirmeleri asla kabul edemeyiz. Böyle bir şey haksızlık olur. Onun için bu doğru bir durum değildir. Buna bizzat ben şahidim, bütün gençlik teşkilatımız yarım saat içinde ayaktaydı ve bizden 'nereye gideceğiz' diye talimat beklediler. O bakımdan hiç ama hiç böyle düşünmeye ihtiyaç yok.'

Başbakan Yıldırım, FETÖ ile mücadelede kamuda da personel noktasında bir açık oluştuğunun hatırlatılması üzerine, bu konuda ciddi bir sayının olduğunu dile getirdi.

'Taşeron yasasıyla ilgili durum 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle biraz daha gecikir mi?' sorusunu yanıtlayan Yıldırım, bu konudaki çalışmanın kendi seyrinde gittiğini, kapsamlı bir çalışma gerektirdiğini, konunun ilgili bakanlar tarafından takip edildiğini bildirdi.

- 'Çok adamla çok iş yapılmıyor'

Memuriyetten çıkarılanlardan elzem olan branşlar olduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

'Öğretmen... Almanız gerekiyor ve nitekim alacağız. 15 bin öğretmen alınıyor ilk etapta. Polis özel harekat alınıyor. Yeni düzenlemeden sonra yargıda yine 5 bin civarında kadro tahsisi yapıldı. Onlar da peyderpey alacaklar. Bunun dışındaki memuriyetlerde çok acil davranmamız gerekmiyor. Biz mevcutlarla da işi aksatmadan yapabiliriz. Çok adam çok iş değil. Benim felsefem, çalışma anlayışım; çok adamla çok iş yapılmıyor. Az adam daha çok iş yapıyor. Koordinasyon daha kolay oluyor. İhtiyaç olanın en asgarisinde tutmak lazım verimi artırmak için. Sayı arttığı zaman kontrol zorlaşıyor, verim düşüyor, yetki alanlarında kargaşalar oluyor. Bunu yaşıyoruz. Verimliliği artıracak şekilde yeniden kamunun yapılanmasını elden geçirmemiz gerekir.'

Yıldırım, alımlarda ehliyet ve liyakata dikkat edilmediği takdirde hem kalite hem de verimin düşeceğini, aynı zamanda benzeri yapıların oluşmasına zemin hazırlanacağını söyledi.

(Sürecek)
Kaynak: AA