YTB Başkanı Bülbül Açıklaması

'AB, değerler birliği olmaktan hızla uzaklaşıyor' TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: '(Darbe girişiminde Avrupa medyasının tavrı) Bu manşetler Batı’nın Türkiye’deki darbe girişiminin başarısız olmasından duyduğu memnuniyetsizliği ortaya koyuyor'.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Doç. Dr. Kudret Bülbül, Avrupalı liderlerin Türkiye’deki olayları çarpıttığını ve bu durumun AB’nin değerleriyle uyuşmadığını belirterek, 'AB, değerler birliği olmaktan hızla uzaklaşıyor.” ifadesini kullandı.

YTB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu’nun katılımıyla YTB merkez binasında Türkiye Stajları programı birinci döneminin sertifika töreni düzenlendi. Burada konuşan Bülbül, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin ardından Batı’nın sergilediği tavrı eleştirdi.

Bülbül, Avrupa’nın Türkiye’de demokrasi ve medya özgürlüğü konusunu çarpıttığını kaydederek, “Batı basını sadece Cumhurbaşkanımızı destekleyenlerin sokaklara döküldüğünü söyleyerek sağcısıyla, solcusuyla, dindarıyla, laikiyle toplumun tüm kesimlerinin meydanlara indiğini görmüyor, görmek istemiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’deki medya özgürlüğünün altını çizen Bülbül, şöyle devam etti:

“Türkiye’deki herhangi bir gazete bayisinden gidin tüm gazeteleri alın. Daha sonra yaşadığınız ülkelerdeki bütün gazeteleri alın. Önce Türkiye’deki gazeteleri okuyun. Göreceksiniz ki çok farklı düşünceler bu gazetelerde dile getiriliyor. Ancak yaşadığınız Batı ülkelerinin gazetelerinde bu farklılığı ben çok fazla görebileceğinizi düşünmüyorum.”

Bülbül, darbeye karşı Türk halkının tutumuna ilişkin, “Böyle bir olay bir Avrupa ülkesinde yaşansaydı ve böyle bir destanı bir Avrupa halkı yazsaydı her halde tüm dünya bu destanı yazanlara övgüler dizerdi.” ifadesine yer verdi.

Kudret Bülbül, Batı’nın Türkiye’de yaşanan olaylara karşı tavrının Türkiye ve Avrupa’nın gerçekliklerinin farklılığını gösterdiğini belirtti.

Milyonlarca insanın sokaklarda olmasına rağmen hiç “yakma, yıkma, yağma” olayı yaşanmadığını vurgulayan Bülbül, Avrupa basının sadece OHAL’e odaklandığını ve “milletin asil duruşunu görmezden geldiğine” dikkati çekti.

Avrupalı liderlerin açıklamalarına ilişkin Bülbül, “AB’nin temel kriterlerine, değerlerine göre bu açıklamaları yapan ülkeleri değerlendirsek, her halde bu ülkelerin AB üyeliğinin sorgulanması gerekir. Belki de bazı ülkelerin AB kriterleri açısından üyeliklerinin düşürülmesi bile düşünülebilir. Bu anlamda AB, değerler birliği olmaktan hızla uzaklaşıyor.” dedi.

- 'Batı, başarısız darbeden memnun değil'

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu da darbe girişimin ardından Batı’nın takındığı tavra ve Batı medyasının yayınlarına ilişkin, Türk halkının iradesiyle darbe girişimine tepki göstermesini gözardı ettiklerini vurguladı.

Bunun yerine, sivillerin darbeci askerleri etkisiz hale getirmesinin manşetlere taşındığını kaydeden Yeneroğlu, yaşananların çarpıtıldığının altını çizdi.

Atılan manşetlerin Batı’nın gerçek tarafını gösterdiğini belirten Yeneroğlu, “Bu manşetler Batı’nın Türkiye’deki darbe girişiminin başarısız olmasından duyduğu memnuniyetsizliği ortaya koyuyor.” ifadesini kullandı.

Darbenin başarılı olması durumunda “Batı’nın birkaç gün üzülmüş gibi yaparak daha sonra da darbecilerle birlikte kendileri için doğan yeni fırsatları değerlendirme yoluna gideceklerini belirten Yeneroğlu, Batılı ülkelerin Türk milletinin yanında durması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından sertifika törenine geçildi. İki dönem halinde gerçekleştirilen ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına kamuda staj yapma imkanı sağlayan programın ilk döneminde yaklaşık 50 öğrenci 23 kamu kurumunda staj yaptı. Öğrenciler, sertifikalarını Yeneroğlu ve YTB Başkanı Bülbül’den aldı. Türkiye Stajları’nın ikinci dönemi, 15 Ağustos’ta başlayacak. Projenin ikinci döneminde de 50 öğrencinin daha staj yapması planlanıyor.
Kaynak: AA