Haziran 2016 Dönemi Ödemeler Dengesi Verileri

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: 'Hükümetin başlattığı reformları yeni teşvik unsurları ile tamamlayıp, yabancı yatırımları destekleyerek cari açığı düşürmeliyiz'.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, reformlarla yabancı yatırımlar desteklenerek cari açığın azaltılması gerektiğini belirtti.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) açıkladığı Haziran 2016 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.

Cari açığın haziran ayında beklentilerin üstünde çıktığına değinen Zeytinoğlu, 'Hükümetin başlattığı reformları yeni teşvik unsurları ile tamamlayıp, yabancı yatırımları destekleyerek cari açığı düşürmeliyiz. Reformlarla yabancı yatırımları destekleyerek cari açığı azaltmalıyız.' ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, 15 Temmuz süreci sonrasında yabancı yatırımcılara Türkiye’nin potansiyelinin anlatılmasının daha da önem kazandığına işaret ederek, 'Yıllık cari açığımızın mayıs ayında dip yaptığını ve daha fazla düşmeyeceğini tahmin ediyorduk. Haziran'da da cari açığımız 4,9 milyar dolar oldu ve aylık bazda yılın zirvesinde gerçekleşti. Yıllık cari açığımız da 29,4 milyar dolara yükseldi. Bu yükselişi bekliyorduk. Bunda hizmet gelirlerinin geçen yıla göre düşük gerçekleşmesinin ve dış ticaret açığının haziran ayında yüksek olmasının etkisi olmuştur.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Yabancı sermayeyi çekmede esas olan istikrar'

Haziran ayında hizmet gelirlerinin geçen yılın yarısı kadar olduğunu belirten Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

'Turizm gelirlerinin artışa geçtiği haziran ayı ne yazık ki bu sene azalışa geçti. Temmuz ayında da bir artış beklemiyoruz. Ancak temmuz ayında dış ticaret açığımız beklediğimizden daha düşük gerçekleşti. Umarız yıllık cari açığımız daha fazla yükselmez. Cari işlemler dengesi hesaplarında doğrudan yabancı sermaye yatırımları ilk altı ayda yüzde 46 civarında azaldı. Cari açığın finansmanında en önemli kalem olan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ilk altı ayda yüzde 46 gerilediğini görüyoruz. Yabancı sermayeyi çekmede esas olan istikrar olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra hükümetimizin aldığı tedbirler de var. Açıklanan reform paketlerinin yabancı yatırımcılara yönelik yeni teşvik unsurlarını içerecek şekilde güçlendirilmesini istiyoruz.'
Kaynak: AA