Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci

Ana muhalefet partisi lideri Tshisekedi: 'Seçimin anayasaya göre düzenlenmesi için birlikte mücadele etmeliyiz'.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ana muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisinin (UDPS) Başkanı Etienne Tshisekedi, devlet başkanı seçiminin anayasal şartlar doğrultusunda düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Başkent Kinşasa'da gerçekleştirilen mitingde konuşan Tshisekedi, anayasaya göre, 19 Eylül'den itibaren seçim sürecinin başlaması ve mevcut Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın 19 Aralık'ta görevi bırakması gerektiğine dikkati çekti.

Tshisekedi, kasım ayında yapılması planlanan devlet başkanı seçiminin, söz konusu tarihte düzenlenmediği takdirde halkın gereğini yapacağını ifade ederek, 'Seçimin, anayasaya göre yapılması ve Demokratik Kongo'ya yeni bir perspektif kazandırılması için birlikte mücadele etmeliyiz.' dedi.

Kabila'nın muhalefetle yürütmek istediği diyalog sürecine de değinen Tshisekedi, 'Siyasi tutuklular serbest bırakılırsa ve Moise Katumbi dahil muhaliflere yönelik başlatılan soruşturmalar durdurulursa ABD'nin de dahil olacağı bir diyalog sürecine katılabiliriz.' ifadelerini kullandı.

- Ülkedeki tartışmalı seçim süreci

DKC'lilerin bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden iktidara gelebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Diğer yandan Anayasa Mahkemesi mayıs ayında, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini açıklamış ve binlerce kişi söz konusu açıklamayı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.

BM, Avrupa Birliği ve ABD'nin seçimlerin ertelenmemesi yönünde görüş belirtmesinin ardından Kabila, haziranda seçmen kayıtlarının geçen ay başlatılacağını açıklamıştı ancak şu ana kadar sadece bir bölgede kayıtlar başlatıldı.
Kaynak: AA