Terör Mağduru Aileler Bayrama Buruk Giriyor
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör olayları ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerini geçici olarak terk etmek zorunda kalarak Tatvan'a yerleşen terör mağduru 70 aile, Ramazan Bayramı'na buruk giriyor Bitlis Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Çakan: 'Bu vatandaşlarımıza en iyi düzeyde hizmet sunuluyor. Tabii ki her ne kadar bu hizmetleri ve yardımları yapıyorsak da bu vatandaşlarımız bayrama buruk giriyor. Bu burukluklarını en aza indirebilmek için kanunun ve devletimizin sıcak yüzünü her imkan, ortam ve platformda göstermekte ve hissettirmekteyiz' Tatvan'a yerleşen Şırnaklı Demir: 'Burada ilk defa bir bayram geçireceğiz. Memleketimizden uzak olduğumuz için üzüntülüyüz. Akrabalarımız hepsi memlekette kaldı. Artık ölüm olmasını istemiyoruz, hepimiz kardeşiz. Memleketimiz birdir, Türk ve Kürt kardeştir'
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Tatvan Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) Mardin, Diyarbakır, Şırnak ile Yüksekova, Nusaybin, Cizre, Sur ve Silopi'deki terör olayları ve sokağa çıkma yasağından dolayı göç ederek Bitlis'in Tatvan ilçesine yerleşen terör mağdur ailelere yardım eli uzatıyor.
Kendilerine devlet tarafından maddi destek sağlanan ilçedeki terör mağduru aileler, evlerinden ve akrabalarında uzakta bir bayramı geçirmenin hüznünü yaşıyor.
- 'Devletin sıcak yüzünü hissetmekteler'
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Çakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle çevre illerden son 9 aydır Bitlis'e göçen eden aileler bulunduğunu söyledi.
Bu ailelere gıdadan kiraya, çocuk eğitim desteğinden psikolojik desteğe kadar her türlü yardımın devam ettiğini kaydeden Çakan, şöyle konuştu:
'Valilik öncülüğünde, kaymakamlarımız, il müdürlüğümüz ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla, bu aileler geldikleri günden beri devletin sıcak yüzünü hissetmekteler. Dolayısıyla bu ailelere gerek il müdürlüğü gerekse vakıflar olarak kaymakamlarımız aracılığıyla her türlü ekonomik, sosyal ve psikolojik yardımlar devam etmektedir. Evinden barkından koparak gelenlerin kendilerini garip hissetmemeleri için devletin bütün imkanları bunlara sunulmuştur. Bu vatandaşlarımıza en iyi düzeyde hizmetler sunuluyor. Tabii ki her ne kadar bu hizmetleri ve yardımları yapıyorsak da bu vatandaşlarımız bayrama buruk giriyor. Bu burukluklarını en aza indirebilmek için biz de kanunun ve devletimizin sıcak yüzünü her imkan, ortam ve platformda göstermekte ve hissettirmekteyiz.'
- 'Artık ölüm olmasını istemiyoruz, hepimiz kardeşiz'
Terör olaylarından dolayı Şırnak'tan gelerek Tatvan ilçesine yerleşen ve Kürtçe açıklama yapan Mehmet Demir, Şırnak'ta olayların başlamasının ardından il merkezine bağlı 10 kilometre uzaklıktaki bir köye yerleştiğini söyledi.
Bu evin koşullarının iyi olmadığını ve olaylardan dolayı ailece Tatvan ilçesine yerleştiklerini anlatan Demir, şöyle devam etti:
'Burada 3 akrabamız vardı. Onlar sayesinde ev bulduk. Ev bulduktan sonra Allah razı olsun Bitlis Valiliği, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Sosyal Hizmet Merkezi bize ekonomik anlamda destek çıktı. İHH İnsani Yardım Vakfı bize yardımcı oldu. 9 çocuğum var. Bunlardan biri Bingöl Üniversitesinde okuyor, diğerleri ise yanımda kalıyor. Bir an önce memlekete huzur gelmesini istiyoruz. Ondan sonra memleketimize dönelim. Tatvan daha serin ancak yine de memleketime gitmek istiyorum. Burada ilk defa bir bayram geçireceğiz. Memleketimizden uzak olduğumuz için üzüntülüyüz. Akrabalarımızın hepsi orada kaldı. Biz buradayız. Artık ölüm olmasını istemiyoruz, hepimiz kardeşiz. Memleketimiz birdir, Türk ve Kürt kardeştir.'
Tatvan SHM Müdürü Emreddin Aydoğdu da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör olayları nedeniyle kentte 70 ailenin göç ettiğini belirterek, 'Personelimiz bayram öncesi kentteki terör mağduru aileleri ziyaret etti. Ailelerin sıkıntılarını dinledikten sonra gerekli yardımları yapacağız. Aileleri belirli aralıklarla ziyaret ediyoruz. 26 aileye Sosyal Ekonomik Destek adı altında yardım bağladık.' diye konuştu.