Fransa'daki Tartışmalı Çalışma Yasası

Parlamentodaki üç grup, yasanın iptali için, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

PARİS – Fransa Parlamentosu’ndaki üç grup, ülkede son aylarda büyük tartışmalara neden olan ve geçen hafta onaylanan çalışma yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Senato’daki Cumhuriyetçi Parti’ye üye senatörler, Meclis’teki Cumhuriyetçi Parti’ye üye milletvekilleri ile Bağımsız ve Demokratlar Birliği üyesi milletvekilleri ile Meclis’teki radikal sol ve iktidar partisi üyesi bir grup ‘’küskün’’ milletvekili, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne üç ayrı başvuru yaptı.

Anayasa Mahkemesi’ne başvuru için, en az 60 milletvekili veya senatörün imzası gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’nin, 21 Ağustos’a kadar başvuru ile ilgili kararını açıklaması gerekiyor.

Fransa’da büyük tartışma yaratan yasa, Başbakan Manuel Valls’in Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını Meclis’te 3. kez üst üste işletmesinin ardından geçen hafta onaylanmıştı.

Anayasa, hükümete, gerektiği takdirde oylama yapılmadan bir tasarıyı Meclisten geçirme hakkı veriyor. Bu takdirde, muhalefet partileri ön oylama yapılmadan hükümeti düşürmek için gensoru verme hakkına sahip.

İktidardaki Sosyalist Parti içinde tasarıya karşı olan milletvekillerinden çekinen Başbakan Manuel Valls, daha önce, Mecliste oylama yapılmadan tasarıyı iki kez geçirmişti. Muhalefetin çoğunlukta olduğu senato, tasarıyı değiştirerek kabul edilince, metin tekrar son kez oylanmak üzere geçen hafta Meclise geri dönmüştü.

Hükümetin, tasarı için yine Anayasa’nın 49. maddesinin, 3. fıkrasını işletmesi ve buna karşı gensoru teklifi verilmemesi ile birlikte metin nihai olarak yasalaşmıştı.

Fransa’da yoğun tartışmalara neden olan yasaya göre, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Kaynak: AA