Mali'deki Saldırı

Ülkenin kuzeyinde silahlı iki grup arasında çıkan çatışmada çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Mali'de ayrılıkçılarla hükümet yanlısı silahlı grupların çatışmasında 30'dan fazla kişinin öldüğü belirtildi.

Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) Sözcüsü Almu Ag Muhammed, AA muhabirine açıklamasında, ülkenin kuzeyindeki Kidal bölgesinde, hükümet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu (GATIA) ile CMA'ya bağlı Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi (HCUA) üyeleri arasında silahlı çatışma yaşandığını bildirdi.

Muhammed, ilk belirlemelere göre olayda, 4'ü CMA üyesi, 30'u GATIA üyesi olmak üzere 34 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Dün akşam başlayan ve sabah saatlerine kadar süren çatışmalara katılan CMA'dan Hüseyin Muhammed Salih, 7 GATIA üyesini rehin aldıklarını ve 17 askeri araca el koyduklarını anlattı.

Daha önce yapılan açıklamada, tarafların Kidal yönetimini paylaşamadıkları için çatıştıkları belirtilmiş ancak ölü ve yaralılara ilişkin bilgi verilmemişti.

- Taraflar, ekimde ateşkes imzalamıştı

İç karışıklıklar nedeniyle hükümetin etkisinin zayıf olduğu bölgede silahlı gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor. GATIA ve HCUA, bölgenin yönetimiyle ilgili sorunları gidermek üzere geçen şubatta anlaşma ve ekimde MINUSMA'nın önderliğinde ateşkes imzalamıştı ancak bu çatışmaların kesilmesini sağlamadı.

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, 2015'te imzalanan barış anlaşmasına rağmen ülkedeki etnik çatışmalar devam ediyor.

Kaynak: AA