Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması (1)

'Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında darbecilerin silahları da tankları da helikopterleri de uçakları da işe yaramamıştır. Asker elbisesi giymiş teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca kahramanlık destanları yazmıştır' 'Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlı darbe girişimi milletin bizzat kendisi tarafından akamete uğratılmıştır. Türkiye, demokrasi ve hukuk devletine olan bağlılığını vatandaşlarının canı pahasına ispat etmiştir' 'Çok açık söylüyorum şu anda 'şu siyasi parti, bu siyasi partinin üzerinde duracak değilim. Ama cumhurun başkanı olarak ben milletimle iftihar ediyorum. Milletimizle birlikte inanıyorum ki tüm bu engelleri aşmak suretiyle demokrasi tarihine bir kahramanlık destanını Türk milleti olarak biz yazmış oluyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında darbecilerin silahları da tankları da helikopterleri de uçakları da işe yaramamıştır. Asker elbisesi giymiş teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca kahramanlık destanları yazmıştır.' dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kendisinin başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin 15 Temmuz akşam saatlerinden itibaren tarihinin en kritik günlerinden birini yaşadığını belirten Erdoğan, ülkenin ve milletin göz bebeği olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde yuvalanmış bir grubun, emir komuta zinciri dışına çıkarak, darbe girişimi başlattığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü üyesi oldukları anlaşılan bu grubun uçaklarla, helikopterle, tanklarla, silahlarla, devlete ve millete karşı saldırıya geçtiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT yerleşkesi, Boğaziçi Köprüsü ve çeşitli askeri birimlerin yoğun saldırı altında kaldığını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

'Şahsımın ve hükümetin kararlı duruşu, milletimizin darbe girişiminde bulunanların karşısına cesurca girmesi, güvenlik güçlerimizin etkili müdahalesi sayesinde hamdolsun bu teşebbüs amacına ulaşamamıştır. Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında, darbecilerin silahları da tankları da helikopterleri de uçakları da işe yaramamıştır. Asker elbisesi giymiş teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca kahramanlık destanları yazmıştır.

Gencinden yaşlısına, işçisinden patronuna, köylüsünden şehirlisine kadar milletimizin tüm fertleri, darbeciler karşısında tek vücut olmuştur. Darbe teşebbüsünde bulunan hainlerin karşısına dikilen vatandaşlarımız, gözlerinin önünde onlarca kişi vurularak, şehit olurken, yaralanan birçok kardeşimiz de bütün bu şehit olan kardeşlerimizi o yaralı halleriyle kurtarma gayreti içerisine girmiş, sabaha kadar kararlı bir şekilde direnişlerini sürdürmüşlerdir. Hamdolsun kendisini bu vatanın bir evladı, bu milletin bir ferdi olarak hisseden herkes, darbe girişiminin karşısında yer almıştır.'

- 'Milletimle iftihar ediyorum'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin 1960 darbesinden Adnan Menderes ve arkadaşlarına sahip çıkamamanın üzüntüsünü yıllarca yaşadığını, 1980 darbesinde 'Bir sağdan bir soldan' anlayışıyla gençlerine sahip çıkamayan toplumun acısının hala taze olduğunu anlattı.

15 Temmuz 2016 tarihinin bu kötü gidişe, 'Dur' denilen bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Erdoğan, 'Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlı darbe girişimi milletin bizzat kendisi tarafından akamete uğratılmıştır. Türkiye, demokrasi ve hukuk devletine olan bağlılığını vatandaşlarının canı pahasına ispat etmiştir.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu sivil vatandaşlardan, polislerden şu an itibarıyla 246 masum insanın hayatını kaybettiğini, bin 536 masum vatandaşın da yaralandığını bildirdi.

Bu vesileyle tüm şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı dileyen Erdoğan, yaralılara da acil şifa temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Çok açık söylüyorum şu anda 'şu siyasi parti, bu siyasi partinin üzerinde duracak değilim. Ama cumhurun başkanı olarak ben, milletimle iftihar ediyorum. Milletimizle birlikte inanıyorum ki tüm bu engelleri aşmak suretiyle, demokrasi tarihine bir kahramanlık destanını Türk milleti olarak, biz yazmış oluyoruz.' diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA