NEÜ'de 5. Ulusal Moleküler Biyoloji Ve Biyoteknoloji Kongresi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ev sahipliğinde bu yıl beşincisi düzenlenen Ulusal Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi başladı.

Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esra Martin Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında ilk defa lisans düzeyinde biyoteknoloji bölümünün NEÜ’de yer aldığını söyledi ve 2016-2017 eğitim öğretim yılında bölümün ilk defa mezun vereceğini vurguladı.

Kongrenin, moleküler biyoloji ve biyoteknoloji alanında çalışma yapan bilim insanlarını bir araya getirerek araştırmaları ve bu konulardaki gelişmeleri paylaşmak amacıyla düzenlendiğini ifade eden Martin, güncel konuları aktarıp sorunların tartışılabileceği bir ortam oluşturulduğunu belirtti.

Moleküler biyoloji ve biyoteknoloji alanında çalışan tüm çözüm ortaklarının etkileşimde bulunabileceği bir platform oluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Prof. Dr. Esra Martin, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini nefretle kınadığını kaydederek, “Şehitlerimizin hepsine Allahtan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.

“Millete Şükran Borçluyuz”

Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karataş da, “Eğer darbe gerçekleşmiş olsaydı bugün burada kimse olmazdı. Türkiye enteresan bir sabaha uyanacaktı. O gün cesaretle sokağa çıkıp ‘biz buradayız’ diyen milletimize şükran borçluyuz. Şehitlerimize de Allah rahmet eylesin” diyerek, bu durumun geçici olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin normalleşeceğini anlatan Karataş, bunun için herkesin meydanda olduğunu, bilim adamlarının da normalleşme sürecine katkı vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. 2010 yılında başlanan kongreye her yıl yeni yüzlerin eklendiğini ve böyle bir değişimin de kongrenin bilim insanları tarafından benimsendiği anlamına geldiğini dile getiren Karataş, programa 50 civarında kurumdan katılım olduğunu belirtti ve bunun bir başarı olduğunu söyledi.



Daha sonra Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feray Köçkar, “Adamts1 Geninin Hücreye Spesifik Trankripsiyonel Regülasyonu” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

“Moleküler biyoloji çalışmaları artık pek çok hastalığın mekanizmasının ve tedavisinin anlaşılabilmesi için son derece büyük önem taşıyor. Moleküler biyoloji pek çok dünya ülkelerinde öncelikli alanlar arasında yer alıyor ve pek çok hastalığın anlaşılması ile tedavisi için olmazsa olmaz konumda bulunuyor” diyen Köçkar, bu kongrenin de Konya’da NEÜ ev sahipliğinde yapılmasından son derece memnun olduğunu, bilimsel anlamda katılımcılara son derece destek olacağını düşündüğünü vurguladı.

Kongre 21 Temmuz’da sona erecek.
Kaynak: İHA