İngiliz Parlamentosunda Filistin Paneli

Arap asıllı İsrail milletvekili Zuabi: 'Filistin bir insani sorun değildir. Filistin politik bir sorun, bir adalet sorunudur' 'Biz göçmen değiliz. Biz İsrail’e göç etmedik, İsrail bize göç etti'

İsrail parlamentosunun (Kenesset) Arap milletvekili Hanin Zuabi, Filistin'in bir insani sorun olarak sunulmasına karşı çıkarak 'Filistin politik bir sorun, bir adalet sorunudur.' dedi.

İngiliz parlamentosunun Portcullis House yerleşkesinde İskoç Ulusal Partisi (SNP) milletvekili Dr. Paul Monaghan ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Filistin: Ortadoğuda İstikrar ve Barışın kilidi” başlıklı panelde konuşan Zuabi, İsrail’in Yahudilerin ayrıcalıklarını garanti eden bir yapı olduğunu söyledi.

EuroPal Forum'un düzenlediği panelde İsrail'in bu yapısı içinde demokrasi ve eşitlik mücadelesi verilemeyeceğini ifade eden Zuabi, 'Adaletten söz ettiğimiz sürece İsrail’den bir Yahudi devleti olarak söz edemeyiz. Beni vatanımdan dışlayan bir tanımı kabul edemem.' diye konuştu.

'Filistin bir insani sorun değildir. Filistin politik bir sorun, bir adalet sorunudur.' ifadesini kullanan Zuabi, şunları kaydetti:

'Sorun sadece bir Filistin devleti sorunu da değildir. Benim, benim gibi İsrail’deki bir milyon Filistinlinin de sorunudur. Biz göçmen değiliz. Biz İsrail’e göç etmedik, İsrail bize göç etti.'

Panelde konuşan İngiliz İşçi Partisi milletvekili ve İşçi Partisi Filistin’in Dostları Grubu üyesi Grahame Morris de 'Ortadoğu’da barış ve istikrar hem İsrail hem Filistin için adalet ve özgürlükten geçiyor. Bu da uluslararası toplum İsrail üzerinde işgali bitirmesi için baskı oluşturmadan sağlanamaz.' diye konuştu.

EuroPal Forum Başkanı Zaher Birawi de Ortadoğu’daki durumun Avrupa’yı da etkilediğini belirterek, 'İyilik için çalışan herkes omuz omuza vererek, sadece Londra’daki veya Paris’teki terörü değil, İsrail devletinin terörünü de bitirmeli.' dedi.

Birawi, 'Filistin sorunu sadece İsrail işgali altında acı çeken Filistinlilerin sorunu değildir, uluslararası bir sorundur, dünyadaki her toplumu etkileyen bir sorundur.' diye konuştu.

Panele İngiliz parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarasının Liberal Demokrat Partili üyesi Baroness Tonge ile Maleyza parlamentosu milletvekili Rafizi Ramli de katıldı.

Kaynak: AA