Pierre Moscovici Atina'da

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Moscovici:'(Yunanistan'ın borcunun hafifletilmesi) Umarım, yıl sonuna kadar iyi bir anlaşmaya ulaşırız' Yunanistan Maliye Bakanı Çakalotos:'20162020 için orta vadeli programımızın bu konular üzerinde anlaşılmadan sunmama ihtimalimiz var''.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, Yunanistan'ın kreditörlere olan borcunun hafifletilmesine ilişkin, 'Umarım, yıl sonuna kadar iyi bir anlaşmaya ulaşırız.' dedi.

Moscovici, Atina'ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Yunanistan Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos ile görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Yunanistan'ın önemli bir ilerleme kaydettiğini belirten Moscovici, ülkenin bu yılın ikinci yarısında büyümeye başlayacağını söyledi.

Moscovici, Yunanistan'ın faiz dışı bütçe fazla hedefi olan yüzde 3,5 oranının 2018 sonrasında düşürülme ihtimalinin sorulması üzerine ise, 'Her şey ihtimal dahilinde masada. Ancak, bu meselenin şu an için açılmamasını öneririm.' şeklinde konuştu.

Eylül ayında başlayacak olan Yunanistan ve kreditörler arasındaki ikinci gözden geçirme görüşmelerine değinen Moscovici, reformlarda gerileme olmaması yönünde uyarıda bulundu ve işgücü piyasası reformlarının önemine dikkat çekti.

Moscovici, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kreditörler arasında bulunmasının borç sürdürülebilirliği noktasında likidite ve güvenilirlik bakımından önemini vurgulayarak, 'IMF'nin bulunması hem Yunanistan'ın hem de AB ülkelerinin yararına. Umarım, yıl sonuna kadar iyi bir anlaşmaya ulaşırız.' ifadelerini kullandı.

Çakalotos ise borç sürdürülebilirliği konusunda hafifletmeye gidilmesinin önemine değinerek, ülkedeki yatırımlar ve güven ortamı konusunda borç hafifletmenin önemini vurguladı.

Atina'nın bu konuyu gündemde tutacağını anlatan Çakalotos, '2016-2020 için orta vadeli programımızın bu konular üzerinde anlaşılmadan sunmama ihtimalimiz var.' dedi.

Daha önce Başbakan Aleksis Çipras ile de bir görüşme gerçekleştiren Moscovici, Türkiye'deki FETÖ tarafından darbe girişimine ilişkin, ülkedeki demokratik düzenin Avrupa Birliği için çok önemli olduğunu vurguladı.

Moscovici, 'Demokrasiye saygı göstermemiz gerekiyor.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA