Lavanta Hasadı Başladı

Türkiye’nin lavanta bahçesi Isparta’da lavanta hasadı başladı.

Lavanta Hasadı Başladı
Keçiborlu’nun Kuyucak köyünde 200 çiftçinin bin 500 dekarda yetiştirdiği lavanta, Isparta’nın yeni markası ve yükselen değeri oldu. 1 dekar lavanta bahçesinden 100 kilograma yakın kuru çiçek elde edilen ürünün 60-70 kilogram çiçeğinden 1 kilogram yağ üretilebiliyor.

Kuyucak’da yetişen lavanta Türkiye üretiminin yüzde 80’ini karşılıyor

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, geçen yıl 2 bin 236 dekar alanda 292 ton lavanta çiçeği üretildiğini belirtti.

Şölen, "Lavantanın tanıtılması için Keçiborlu Kaymakamlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes’in desteklediği “Lavanta Kokulu Köy” projesi hayata geçirilmiş olup, proje halen devam etmektedir. Lavanta yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Bakanlığımız tarafından çeşitli projeler uygulanmaktadır. Bu kapsam da Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 2016 yılında yürütülen Lavanta Demonstrasyonunun kurulması için 162 bin Adet lavanta fidesi Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından üretilmiş, üretilen fideler demonstrasyonda kullanılmak üzere Sütçüler İlçesi Aşağı Yaylabel Köyü ve Çobanisa Köyündeki çiftçilere dağıtılmıştır. Dağıtım esnasında çiftçilerimize lavanta yetiştiriciliği, bakım, besleme ve hasat konularında eğitimler verilmiştir ve verilmeye devam edilmektedir" dedi.

Lavantada bu yıl mevsim şartları sebebiyle hasat mevsiminin 10-15 gün erken başladığını kaydeden Şölen, buna rağmen rekolte beklentisini yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA