Hakkari İl Merkezinin Yüksekova'ya Taşınması

Hakkari'de Mahalle Muhtarları ve Ticaret Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Hakkari il merkezinin Yüksekova ilçesine taşınması iddalarına tepki gösterdi.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, 'İlimizin idari yapısının taşınması Hakkari'nin tükenmesi ve sonu demektir.' dedi.

Mahalle Muhtarları ile birlikte HATSO binasında bir açıklama yapan Taş, il merkezinin taşınması ile birlikte 7 bine yakın kamu personelinin zorunlu olarak taşınacağını ifade etti.

Taş, Hakkari il merkezinin idari yapısının Yüksekova ilçesine taşınmasına yönelik olarak ortaya atılan iddiaların kendilerinde derin bir endişeye yol açtığını belirterek, şunları kaydetti:

'Bilindiği gibi Yüksekova ilçemiz bize 80 kilometre uzak bir mesafede olup aramızda engebeli bir arazi mevcuttur. Aramızda akarsular, vadiler ve dağlar bulunmaktadır. Bu 5 aylık süreçte yaptığımız çalışmalar ve görüşmeler sonucunda 2 kez Cumhurbaşkanımızla, 1 defa da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve bir çok bakan ve milletvekili ile görüşmeler yaptık. İlimizin bize 80 kilometre uzak olan Yüksekova ilçemize taşınmasının yaratacağı maddi, manevi sonuçların doğuracağı çok vahim sonuçların bizlerde yaratacağı travmalara değindik. Bu düşünceden ve çalışmalardan biran önce vazgeçilmesi için gerekli çağrılarımızı bütün yetkililere arzettik.'

İlin idari yapısının taşınması Hakkari'nin tükenmesi ve sonu olacağını iddia eden Taş, şöyle devam etti:

'İlimizin idari yapısının Yüksekova ilçemize taşınması ile 7 bine yakın kamu personelinin zorunlu olarak taşınması demek, 7 bin kamu personeli aileleri ile birlikte 30 bine yakın bir nüfusun zorunlu taşınması demektir. Bu da oluyor ki ilimizin nüfusu yarı yarıya azalacaktır. Bu zorunlu kamu personelinin taşınması sonucunda esnafta, iş adamlarımızda peş peşe iflaslar yaratacak olup nüfusun yüzde 65'i genç olan ilimizde 15 binin üzerinde işsiz olan gençlerimizin sayısı ikiye katlanacaktır. 30 binin üzerinde işsiz genç bir nüfus ile karşı karşıya kalacağız. Hakkari'nin en büyük ekonomik dinamiği kamu personelidir. Hakkari'nin tarihi geçmişi herkesçe bilinmektedir. Türkiye'de 1936 yılında il statüsü verilmiş olan Hakkari, 80 yıllık bir il kimliğine sahiptir. Çok değişik medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapan. aşiretler, beylikler, medreseler, alimler ve evliyalar şehridir. Yalçın dağları, vadileri, akarsularıyla dünyanın en zengin coğrafyasıdır. Bizler bugün çok değerli muhtarlarımızla burada Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, sayın Başbakanımız Binali Yıldırıma ve hükumetimizin çok değerli bakanlarına çağrımızı tekrar ediyoruz. Hakkari - Yüksekova, İçel - İçel, Kocaeli - İzmit, Bitlis - Tatvan, gibi birbirine yakın bitişik merkezler değildir. Bize 80 kilometre uzak bir ilçedir. İlimizin idari yapısının taşınması Hakkari'nin tükenmesi ve sonu demektir. Sizlerin yüreğinize güvenerek bu endişemizin sonlandırılmasını bekliyoruz.'
Kaynak: AA