Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması (2)

'Komşularımızla sorunlarımızı mümkün olduğu kadar ortadan kaldıracağız. Düşmanlıkları azaltacağız, dostlukları artıracağız. Güvenliğimizi bu yolda garanti altına almaya çalışacağız' 'AP'deki 35 milletvekili sıradan oraya gelmediler. Onların korumaları, kollamalarıyla bu sergi açılıyorsa bunun açık siyasi destek olduğu görülüyor. Bunu yapanlara fayda sağlamayacağı açıktır. Türkiye olarak asla kabul etmeyiz'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'Komşularımızla sorunlarımızı mümkün olduğu kadar ortadan kaldıracağız. Düşmanlıkları azaltacağız, dostlukları artıracağız. Güvenliğimizi bu yolda garanti altına almaya çalışacağız.' dedi.

Kurtulmuş, Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı kapsamında geldiği Konya’daki Mevlana Müzesi’nde, TRT Haber’de canlı yayınlanan “Anadolu Soruyor” programında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Avrupa Parlamentosundaki (AP) terör örgütü PKK ve PYD fotoğraf sergisi açılmasına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, dünyada çok sayıda terör örgütü olduğunu söyledi.

Boko Haram'dan PKK'ya, PYD'den El Kaide'ye bu terör gruplarına bazı ülkelerce destek verildiğini belirten Kurtulmuş, bu ülkelerin kimisinin lojistik kimisinin de siyasi destekte bulunduğunu anlattı.

Bazı terör örgütlerine maddi destek bazılarına da silah temin edildiğine dikkati çekerek, 'Birçok ülke bu terör örgütlerinin arkasındaki desteğini çeksin, dünyanın en sıkı terör örgütü bir haftada çözülür, yok olur gider. Kimse kimseyi kandırmasın. Dünyada terör bu kadar büyük bir canavar halini aldıysa bunlara verilen desteklerin çok büyük payı vardır. Türkiye olarak başından itibaren şunu söylüyoruz, terörün iyisi kötüsü olmaz. 'Benim işime yarayan terör örgütü, sizin işinize yarayan terör örgütü' olmaz. 'Falanca ülkeye, düşmanım veya rakibim olan ülkeye zarar veriyorsa, bana fayda veriyordur' diye hiçbir terör örgütü hakkında düşünülemez.' diye konuştu.

'AP'deki bu sergi açık ve doğrudan siyasi bir destektir' ifadesini kullanan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Maalesef dost ve müttefik bildiğimiz bazı ülkelerin göz göre göre, açıkça, terör örgütlerine nasıl destek verdiklerini, nasıl bunların kendi ülkelerinde palazlanmasına ve bir takım legal görünümlü faaliyetler yapmalarına, para toplamalarına, örgütlenmelerine destek olduklarını, hatta onların kara propagandalarına ne denli yardımcı olduklarını biliyoruz. 64. Hükümet'in Başbakanı Sayın Davutoğlu'nun Brüksel'de toplantı yaptığı sırada AP binasının 50 metre ötesinde PKK'nın bayraklarının açılması buna en somut göstergelerden birisidir. AP'deki 3-5 milletvekili sıradan oraya gelmediler. Onların korumaları, kollamalarıyla bu sergi açılıyorsa bunun açık siyasi destek olduğu görülüyor. Bunu yapanlara fayda sağlamayacağı açıktır. Türkiye olarak asla kabul etmeyiz. Bunu kınadığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Bu, teröre açık destek vermektir. Bu, teröre psikolojik olarak destek olmaktır. Bunlardan bütün ülkelerin vazgeçmesi lazım.'

Numan Kurtulmuş, terörün bugün dünya başkentlerinde cereyan ettiğinin altını çizerek, teröre destek veren ülkelerin de terörün muhatabı haline geldiğini dile getirdi.

- 'Herkes teröre karşı durmak durumunda'

'Bumerang gibi teröre şu veya bu şekilde destek verenler, terör örgütünün yaptığı eylemlerle muhatap oluyorlar.' diyen Kurtulmuş, şöyle konuştu:

'Dünyanın en iyi korunan havaalanları teröre muhatap oluyor. Dünyanın en sıkı korunan başkentleri teröre muhatap oluyor. Herkesin aklını başına alması lazım. Herkes teröre karşı durmak durumunda. Terör bir insanlık suçu. Terör örgütlerinin topyekün hepsi insanlığa karşı savaşan örgütlerdir. Terörün, dini, mezhebi, meşrebi olmaz. Terörün sağladığı insani bir fayda olmaz. Bu serginin kabul edilmesi asla mümkün değildir. Türkiye'ye karşı doğrudan doğruya yapılmış bir kara propagandanın parçasıdır. Böyle görüyoruz.'

- 'Artık bu vekalet savaşları dediğimiz dönemin sonuna gelinmiştir'

Kurtulmuş, Türkiye'nin, İsrail, Mısır ve Rusya ile ilişkililerine yönelik soru üzerine, 'Mısır ile ilgili fiilen ve resmen başlamış bir sürecin olmadığını ifade edeyim.' dedi.

Bu ülkelerin her birisiyle ilgili tutumlarının farklı olduğuna işaret eden Kurtulmuş, bölgenin yeni gelişen dış politika şartlarını iyi görmek gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş, Ortadoğu'da Irak'ın işgaliyle bir sürecin başladığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Irak'ın ardından Suriye'deki gelişmelerle iki temel sonuç ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi bölgede yönetilemeyen çok sayıda ülkenin meydana gelmesi. Yani siyasi kaosların ortaya çıkması. Siyasi türbülansların ortaya çıkması. Yemen, Libya, Suriye, Irak... Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bu savaşların arkasında şu veya bu ülkelerin verdiği destek aşikardır. Suriye savaşının tarafları var. Rejimi bazı ülkeler, bazı grupları da bazı ülkeler destekliyor. Yemen ve Libya için aynı şeyleri söylemek mümkün. Artık bu vekalet savaşları dediğimiz dönemin sonuna gelinmiştir. Bunun bir adım ötesi Amerika ile Rusya'nın savaşmasıdır. Bunun bir adım ötesi dünyanın bütün büyük güçlerinin bölgesel büyük savaşın içine girmesi, bunun içerisinde mezhep savaşları ve etnik çatışmalar dahil olmak üzere, hatta küresel savaşın fitilinin ateşlenmesi... Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bu hiçbir ülkenin menfaatine değildir. Elinizi yakmasın diye bir maşa kullanırsınız ama eğer ortalık çok kızışırsa maşanın tutacak yeri kalmaz. Tutarsanız elinizi de yakar. Şimdi o noktaya gelinmiştir.'

Komşularla sorunları mümkün olduğu kadar ortadan kaldıracaklarını dile getiren Kurtulmuş,'Düşmanlıkları azaltacağız, dostlukları artıracağız. Güvenliğimizi bu yolda garanti altına almaya çalışacağız' dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları kaydetti:

'Hem de bölgenin güvenli bölge olmasının önünü açacağız. Bunların her bisiyle ilgili farklı durumlar söz konusudur. Suriye meselesi farklıdır, İsrail ve Rusya meselesi farklıdır. Mısır meselesi bambaşkadır. Sonuçta bunlarla ilgili bütün perspektifleri ortaya koyuyoruz. Niyetimizi ortaya koyuyoruz. Bölgede barışın sağlanmasından yanayız.'

(Sürecek)
Kaynak: AA