17. Geleneksel Symi Sempozyumu

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Yunanistan'ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu'nun katılımıyla, 17. Geleneksel Symi Sempozyumu kapanış toplantısı düzenlendi

Bodrum ilçesinde, Yunanistan'ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu'nun katılımıyla, 17. Geleneksel Symi Sempozyumu kapanış toplantısı düzenlendi.

İlçeye beraberindekilerle birlikte 'Yeşil Marmaris' isimli feribotla gelen Papandreu, bir süre Bodrum merkezinde gezinti yaptı. Bodrum Kalesi'ni de gezen Papandreu, daha sonra sempozyumun düzenleneceği otele geçti.

Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papandreu, ilk amaçlarının Kos ile Bodrum arasındaki iş birliğini kaynaştırmak olduğunu söyledi.

Türkiye ile zayıflamış gibi görünen ilişkileri güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Papandreu, 'Bu ziyaretimiz vesilesiyle iş birliğimizi geliştirmek, beraberce problemlere ortak çözümler geliştirebilmeyi istiyoruz. Çünkü bunları ancak birlikte olursak yapabileceğiz.' diye konuştu.

Dünyanın zorlu süreçten geçtiğini savunan Papandreu, 'Mülteci sıkıntıları olsun, iklim değişikliği olsun veya diğer çatışmalar olsun, bunları aşabilmek için beraberce çalışmamız gerekiyor. Bu sempozyum süresince bu konulara değineceğiz. Türkiye'de ve Bodrum'da bulunmaktan dolayı son derece memnunum.' ifadelerini kullandı.

Papandreu, gazetecilerin terör olaylarıyla ilgili sorularına ise 'Yaşanan bu olayla konusunda oldukça üzgünüm. Bunlar son derece şiddet içerikli olaylar. Mağdur ailelere çok geçmiş olsun diyorum ve başsağlığı diliyorum. Terör gibi büyük olaylarla birlikte mücadele edebilmek için parçalanmadan, bölünmeden birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.' yanıtını verdi.

Papandreu, Türk-Yunan ilişkileri hakkındaki bir soruyu ise şöyle cevapladı:

'Benim görevli olduğum dönemlerde Türkiye ile çalışmalarım oldu. Ancak tabii ki şu anda geldiğimiz noktada ilişkilerimize baktığımızda ilişkilerin vatandaşlar düzeyinde olduğunu görüyoruz. Yani kişiden kişiye, sanatçıdan sanatçıya, sporcudan sporcuya. Yunanistan'dan buraya, Türkiye'den Yunanistan'a turistler gidiyor. Bu çok güzel bir şey ama halen geliştirilmesi gereken bir şeylerin olduğunu görüyoruz. Amacımız da zaten bu güçlendirmeyi yapmak.'

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, Türk-Yunan ilişkileri ve mülteci konusu ele alındı.

Sempozyuma, Papandreu'nun yanı sıra Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP’li Umut Oran ile Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un da aralarında olduğu konuşmacılar katıldı.
Kaynak: AA