'Şehir Çöplüğü' Buğday Tarlası Oldu

Kırşehir'de ıslah edilerek buğday tarlasına dönüştürülen şehir çöplüğünden, kuraklık ve zirai dona rağmen doğru tarım teknikleri sayesinde yüksek verim bekleniyor AEÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftlik Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayrancı: 'Bölgedeki arazilerde yer yer yüzde 20 ila 30 arasında buğday kaybı var. Kuru tarım tekniklerinin uygun yapılması ve etkili bir nadas uygulandığı şehir çöplüğünde ise şu ana kadar herhangi bir kayıpla karşılaşmadık'

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de ıslah edilip buğday ekilen şehir çöplüğünden, kuraklığa ve nisan ayının son haftasında yaşanan zirai dona rağmen doğru tarım teknikleri sayesinde yüksek verim elde edilmesi hedefleniyor.

Belediyenin çöp alanı olmaktan çıkardığı, Bağbaşı Mahallesi'ndeki yaklaşık 80 dönüm alan, 2006 yılında Ahi Evran Üniversitesine (AEÜ) devredildi. Bir süre bekletilen Bağbaşı Kampüsü yakınındaki çöplük alanı ıslah edildikten sonra tarımsal araştırmalar yapılması için 2013 yılında bitişik arazilerle Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezine tahsis edildi.

Yaklaşık 80 dekarlık çöplük alanı önce bir süre nadasa bırakıldı. Daha sonra 2 yıl korunga bitkisi ekildi. Üçüncü yıl bahar döneminde korungada çiçeklenmenin yüzde 20 olduğu devrede pullukla toprağa karıştırılarak, fiziksel, kimyasal ve biyolojik iyileştirme yapıldı.

Kuru tarım tekniklerinin uygulandığı üretim alanında, korunga bitkisi ile ıslah edilen çöplük alanına 2015 yılının güz döneminde Bayraktar-2000 ekmeklik buğday çeşidi ekildi. Bu yıl nisan ayındaki yetişme dönemi kurak geçmesine ve aynı ayda don olayı da yaşanmasına rağmen araziden rağmen yüksek verim bekleniyor.

Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftlik Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Ayrancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce çöplük olarak kullanılan arazinin ıslah çalıması ve doğru tarım teknikleri kullanılmasıyla birim bazda en fazla verim elde edilen bir arazi haline getirildiğini söyledi.

Üniversitenin Ziraat Fakültesine devredilen 650 dekarlık alanda yaklaşık 80 dekarlık şehir çöplüğünün de bulunduğunu anlatan Ayrancı, şöyle konuştu:

'Üniversiteye tahsis edilen alan içerisinde tarımsal araştırmada kullanabileceğimiz alanlar belirlendiğinde çöplük alanının da bertaraf edilmesi düşünüldü. Bu alanda 2 yıl korunga yetiştiriciliği yapıldı. Korunga baklagil yem bitkilerindendir. Toprağa fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak iyileştirici özelliği var. Organik madde kazandırıyor. Münavebede ardından gelen bitkiler için ıslah edilmiş iyi bir toprak bırakıyor. Bu kapsamda korunga bitkisi burada değerlendirildi. 2015 yılının güzünde 'Bayraktar-2000' çeşidiyle ekmeklik buğday üretimine başladık. Bu yıl yaşanan kuraklığa ve nisan ayının son haftasında yaşanan soğuk havaya rağmen herhangi bir etkilenme görmeden gayet güzel bir gelişim meydana geldi. Çöplük alanı üretime de kazandırılmış oldu. Bundan sonra da münavebe kapsamında bu alan değerlendirilmeye devam edecek.'

- Eski çöplük alanında en uygun buğday çeşitleri araştırılıyor

Bu sene kuraklık ve nisan ayındaki don nedeniyle bölgede önemli ürün kayıplarının yaşandığını dile getiren Ayrancı, 'Bölge buğday ve arpa ekili arazilerde yer yer yüzde 20 ila 30 arasında ürün kaybımız söz konusu olmuştur. Kuru tarım tekniklerinin uygun yapılması ve etkili bir nadas uygulandığı şehir çöplüğünde ise şu ana kadar herhangi bir kayıpla karşılaşmadık. Tekniğine uygun olarak yapılacak olan üretimlerde çiftçilerimizin kuraklıktan en az etkileneceğini söyleyebiliriz.' diye konuştu.

Ayrancı, araştırma ve uygulama alanında üretim amacıyla yetiştirdikleri 'Bayraktar-200' çeşidi dışında, Kırşehir ve benzer iklim yapısına sahip bölgeler için kuru koşullara uyum sağlayabilecek 24 buğday çeşidi ile adaptasyon denemesi yürüttüklerini belirterek, bölge çiftçisine toprak ve iklim yönünden en faydalı çeşidin belirlenmesi çalışmalarını da sürdürdüklerini, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bölge çiftçisinin teknik sorunlarına çözüm odaklı destek olabileceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA