'Diyete Mahkum Çocuklara' Özel İkram

Şanlıurfa'da sağlıklı yaşayabilmek için diyete uymak zorunda kalan fenilketonüri hastası çocuklara özel yemek ikramında bulunuldu Şanlıurfa Fenilketonürili Derneği Başkanı Çiftçi: 'Bu menüler çocuklarımızın anneleri ve kardeşlerinin tarifi üzerine hazırladı' Hasta çocuklardan Giray: 'Geçen okulumuzla bir restorana gitmiştik orada ben bir şey yiyemedim çok üzüldüm, bize uygun olanlardan yemek istiyorum'.

Şanlıurfa'da doğuştan ve genetik olan fenilketonüri (PKU) hastası çocukların sağlıklı yaşayabilmek için uymak zorunda oldukları diyete göre hazırlanan menü, ihtiyaç sahibi 75 çocuğa ikram edildi.

Dünyada nadir görülen hastalıklar arasında yer almasına rağmen kentte akraba evliliğinin çok olması nedeniyle sık karşılaşılan PKU'lu çocukların tüketeceği et, süt kuruyemiş, ekmek, makarna, kurabiye gibi birçok yiyecek ürünün özel undan hazırlanmış ve farklı içeriklerle yapılması gerekiyor.

Şanlıurfa Fenilketonürili Derneğince (ŞUPKU), 1-7 Haziran PKU Haftası dolayısıyla akranlarının tükettiği pek çok ürünün tadını dahi bilmeyen ihtiyaç sahibi 75 çocuk için şehir merkezindeki özel bir restoranın iş birliğiyle hastalara uygun ücretsiz yemek ikramında bulunuldu.

Diyete uygun köfte, patates, salatalık, domates ve salatanın ikram edildiği yemekte buluşan aileler de birbirlerine diyet yemek tarifleri verdi. - 'İki hasta yetersiz beslenmeden öldü'

ŞUPKU Başkanı Mustafa Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, özel günde çocuklara farklı bir tat sunmak istediklerini söyledi.

Çocukların hayatta kalabilmesi için protein değeri düşük besinler tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Çiftçi, şunları aktardı:

'Bu menüler çocuklarımızın anneleri ve kardeşlerinin tarifi üzerine hazırlandı. Buradaki mekanı da esnaf kardeşlerimiz bize gönüllü olarak açtı. Protein değeri düşük besinlerle ilgili farklı çalışmalarımız var. Büyükşehir Belediyemiz her ay bu çocuklara 75 kilogram özel un desteği sağlıyor. Üzülerek söylüyorum iki hafta önce iki hastamız yetersiz beslenmeden dolayı vefat etti. Ailelerine tekrar başsağlığı diliyorum, toplumumuzun daha duyarlı olması lazım. Yunanistan ve Polonya gibi ülkeler bu protein değeri düşük ürünler üretmekte ama maalesef ülkemiz 75 milyon nüfusa sahip ama bu ürünleri üretemiyoruz. Ülkemizde 15 ila 20 bin arasında PKU hastamız var.'

Türkiye'de 7 ilde tedavi imkanı bulunduğunu anlatan Çiftçi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hitap edecek bir merkez kurulmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

- 'Bizde lokantalarda yemek istiyoruz'

Hasta çocuklardan 8. sınıf öğrencisi Ahmet Giray da, yemeğe katıldığı için mutlu olduğunu, dışarıda kendilerine uygun yemek bulmakta zorlandığını belirterek, 'Biz de lokantalarda yemek yemek istiyoruz. Geçen okulumuzla bir restorana gitmiştik orada ben bir şey yiyemedim çok üzüldüm, bize uygun olanlardan yemek istiyorum. Burada en çok patates ve köfte hoşuma gitti.' dedi.

Oğlu PKU hastası Hacer Çelik de çocuğunun az sayıda besin tüketmesinin yemek hazırlarken kendisini zor durumda bıraktığını ifade etti.

Günlük ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını anlatan Çelik, 'Hayatımız çok zor geçiyor fazla destek de alamıyoruz. Bu yıl sadece pirinç elime geçti. Dün sarmasını yaptım, çok severek onu yedi, değişik yemek olunca yiyor.' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA