Bin 400 Fidan Toprakla Buluşacak

Çanakkale Kent Konseyi Esenler Mahalle Meclisi Uygulamalı Doğa Eğitim Çalışma Grubu, erozyonu önleme adına başlattığı meşe palamudu dikim projesine destek verenlere plaket ve teşekkür belgesi verdi.

Bin 400 Fidan Toprakla Buluşacak
Meşe palamudu dikim projesi kapsamında Çanakkale’de projeye istekli olan okullardan 6 bin öğrenciye 2015 yılı Kasım ayı içerisinde meşe pelitleri verilmişti. Filizlenen meşe palamutlarından 1400 adedi fidan olarak kış mevsimine kadar bakımının yapılması için Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile birlikte alındı. Fidanların Eylül ayında toprağa verilmesi planlanıyor.

Esenler Mahalle Meclisi Çalışma Ofisinde düzenlenen törende konuşma yapan proje koordinatörü Muhammet Şapçı, “Çevre sağlığı ve erozyonu önleme adına yürüttüğümüz projemizde bizlere verdiğiniz katkılardan dolayı teşekkür ediyor iyi ki varsınız iyi ki geldiniz diyorum. Esenler Mahalle Meclisi Uygulamalı Doğa Eğitim Çalışma Grubu olarak temel amacımız öğrencilerimize doğayı sevdirmek toprak ve suyun önemini kavratmak onların temiz kalması içinde mücadele yöntemlerini benimsetmektir. Çalışma grubumuzu bu amaçla kurduk. Önceliğimizi de tek içme suyu kaynağımız olan Atikhisar Baraj Havzasına verdik. Bu bölgedeki erozyonu nasıl önleyebiliriz sorusundan hareketle bir ağaçlandırma çalışması yapalım dedik. Bunun içinde doğa şartlarına en uygun ve yangına dayanıklı uzun yaşayabilen ve derin kökleriyle toprağı kavrayabilen meşe ağacını temsili olarak seçtik. Projemizi üç aşamalı olarak planladık. Birinci aşamada pelitlerin toplanması ve okullara dağıtımını gerçekleştirdik. İkinci aşama olarak park ve bahçeler müdürlüğüyle pelitlerimizi okullarımızdan toplayarak kış mevsimine kadar koruması için kendilerine teslim ettik. Bu aşamada gözlemlediğim çok önemli bir olay var. Fidanlarımızı teslim alırken çocuklarımızın gözlerindeki ’bunu ben yetiştirdim’ diyen sahiplenme gururu ama bize de teslim ederken ’fidanımdan ayrılmak istemiyorum’ diyen sanki kardeşinden ayrılıyormuşçasına gözlerindeki hüzün bizleri gerçekten duygulandırdı. Ama şu bir gerçek ki ülke topraklarına sahip çıkacaklarına dair bizlere verdikleri mesaj bizleri çok gururlandırdı. Bu yılın aralık ayında fidanları Atikhisar baraj gölü havzasına dikeceğiz. Eylül ayında yapacağımız planlama ile öğretmen ve öğrenci arkadaşlarımızla dikimi gerçekleştirerek projemizi tamamlamış olacağız” dedi.

Törende okulların müdürlerine plaket, projeden sorumlu öğretmenlere teşekkür ve öğrencilere katılım belgeleri takdim edildi. Esenler Mahallesi kadınlarının bir yıl boyunca eğitmen Nurdan Seçkin önderliğinde hazırladıkları dekoratif ahşap boyama sergisi gezildi.
Kaynak: İHA