İzzet Çapa'ya İlk Duruşmada Beraat

Nişantaşı Teşvikiye Caddesi’ndeki ünlü bir kafede Hakan Başaran adlı kişinin kurşunlanması olayında azmettiricilikle suçlanan köşe yazarı İzzet Çapa ilk duruşmada beraat etti.

İstanbul 75’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Mehmet Hatip Ağyar ve Ömer Yılmaz cezaevinden getirilirken tutuksuz sanıklar Şehmus Şerbetçi ve İzzet Çapa hazır bulundu. Müşteki Hakan Başaran ve sanıkların avukatları da duruşmaya katıldı.

Kimlik tespitlerinin ardından ilk olarak tutuksuz sanık İzzet Çapa’nın savunmasına geçildi. Çapa, restoran işletmeciliği yaptığını ve aylık gelirinin 25 Bin TL olduğunu söyledi.

Olayla hiçbir alakası olmadığını öne süren Çapa savunmasında,”Tutuklu sanıkları tanımam. Sadece Şehmus Şerbetçi ile iş ortaklığım vardı. Ben bu davanın neresindeyim onu da bilmiyorum. Bunu nasıl ispat edebilirim bilmiyorum. Benim müştekiyle daha önce bir takım davalarım vardır. Ben bu yola başvurmayı düşünseydim bu davayı açmazdım. Beraatimi istiyorum” dedi.

Tutuksuz sanık Şehmus Şerbetçi müşteki Hakan Başaran’ı tanımadığını, tutuklu sanıkların kendi kuzenleri olduğunu kaydetti.

Şerbetçi, “Müşteki, sosyal medyada ailemiz aleyhine hakaretler görünce bu olayı gerçekleştirmişler. Bir anlık öfkeye kapılmışlar. Ben kuzenlerimin Hakan Başaran’ı vurma nedenini emniyette öğrendim. Önceden haberim olmadığı gibi, azmettiricilik yaptığım iddiaları doğru değildir” ifadelerini kullandı.

"İNSTAGRAM YORUMUNA KIZIP GİTTİK"

Başaran’a ateş eden tutuklu sanık Mehmet Hatip Ağyar, olay öncesi Maçka Parkı’nda kuzeni Ömer Yılmaz ile birlikte otururken, İnstagram’da takip ettiği İzzet Çapa’nın fotoğrafının altında bir yorum gördüğünü söyledi.

Müşteki Hakan Başaran’ın “Ulan ananı…” şeklinde başlayan yorumunda ailelerine hakaret ettiğini kaydeden Ağyar, “Hakan Başaran, kendi hesabında bir fotoğraf paylaşmış ve konumunu da yazmıştı. Bulunduğumuz yerden 500 metre uzaktaydı. Bunun üzerine Ömer Yılmaz’a kalk bir yere gidelim dedim. Gittiğimde kendisini tanıdım. Konuşmak için yan masaya oturdum. Kalktığı esnada ‘Neden böyle bir şey yaptın’ dedim. Bana küfür etti. Bunun üzerine silahımı çıkararak ateş ettim. Sonra teslim oldum” dedi.

Diğer tutuklu sanık Ömer Yılmaz, Ağyar’ın olay anını anlattığı ifadesini tekrar ederek vurma amacı olmadığını belirtti.

MÜŞTEKİ ŞİKAYETİNDEN VAZGEÇTİ

Sanıkların ifadelerini tamamlamalarının ardından müşteki Hakan Başaran’a söz verildi.

Başaran, ”Olayın olduğu gün Nişantaşı’nda bir cafede oturuyordum. Yer bildirimi yapıp fotoğraf paylaştım. Sonra çay içtim. Bu arkadaşlar yan masama gelip oturdular. Hesabı ödemeye kalktığımda Mehmet Hatip Ağyar bana, “Şerbetçi ailesi hakkında konuşamam” dedi.

Bir tane sıktı. Ne yapıyorsun ulan deyince bir tane daha sıktı. Ben instagramdan İzzet Çapa’yı kızdırmak için yorum yapmıştım. Kendisiyle iş sorunlarımız vardır. O yüzden vurulduğumda bana bunu kim yapmış olabilir diye düşündüm. Aklıma ilk İzzet Çapa geldiği için onun adını söyledim. Hiç kimseden şikayetçi değilim” dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme, tutuksuz sanık İzzet Çapa ve Şehmus Şerbetçi’nin beraatine ve haklarındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına hükmetti.

TUTUKLU SANIKLARIN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

Sanık Mehmet Hatip Ağyar ve  Ömer Yılmaz’ın “kasten yaralama”, suçundan 2 yıl 9 ay 22 gün hapse çarptırdı. Mahkeme, tutukulukta geçirdikleri süreyi göz önüne alarak Ağyar ve Yılmaz’ın tahliyelerine hükmetti.

ÇAPA’NIN 7 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYORDU

Nişantaşı’ndaki bir kafede 31 Mart 2016 tarihinde yaşanan silahlı saldırıda Hakan Başaran yan masasında oturan iki kişi tarafından silahlı saldırıya uğramıştı. Saldırıda Başaran sol bacak ve baldırından yaralanırken iki şüpheli Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek teslim olmuştu. Hastanede tedaviye alınan Hakan Başaran’ın polise "Beni İzzet Çapa vurdurttu" yönünde ifade vermesi üzerine Çapa gözaltına alınmış, ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. Olaya ilişkin hazırlanan iddianamede Ömer Yılmaz ve Hatip Ağyar’ın "silahla yaralama", Şehmus Şerbetçi ve İzzet Çapa’nın ise "silahla yaralamaya azmettirme" suçundan cezalandırılmaları istenmişti. Çapa’nın 7 yıla kadar hapsinin istendiği iddianame Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.
Kaynak: İHA