Ramazanda Da Sağlıklı Beslenilebilir

Yrd. Doç. Dr. Ünlü: 'Özel günlerde beslenme şeklinde değişiklikler olabiliyor. Yine de sağlıklı beslenebiliriz. Mesela ramazan ayında iftardan sahura kadar olan zamanda iki ara öğün yapılabilir'

Özel bir hastanede görevli diyetisyen Yrd. Doç. Dr. Ayşe Ünlü, 'Özel günlerde beslenme şeklinde değişiklikler olabiliyor. Yine de sağlıklı beslenebiliriz. Mesela ramazan ayında iftardan sahura kadarolan zamanda iki ara öğün yapılabilir.' dedi.

Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı gibi özel zamanlarda beslenme alışkanlıklarını değiştiğini metobolizmanın daha da yavaşladığını söyledi.

Vücudun genellikle 3 ana 2 de ara öğüne alışık olduğunu ramazan ayında öğünlerin 2'ye düştüğünü ifade eden Ünlü, 'Özel günlerde beslenme şeklinde değişiklikler olabiliyor. Yine de sağlıklı beslenebiliriz. Mesela ramazan ayında iftardan sahura kadar olan zamanda iki saat aralıklarla iki ara öğün yapılabilir.' dedi.

Mutlaka sahura kalkılması gerektiğini vurgulayan Ünlü, şöyle konuştu:

'En önemli öğün sabah kahvaltısıdır. Ramazanda da sahur önemli oluyor. Mutlaka kalkılması gerekiyor. Peynir, yumurta, süt, karpuz kavun gibi hafif yiyecekler tüketilmesi gerekiyor. Yumurta tok tutar ve anne sütünden sonra ki en önemli besindir. Ama bunlarında miktarlarına dikkat emek gerekir. Çok tüketildiğinde kiloya da sebep olabilir. Onun için her şeyi yeterli ve dengeli tüketmek gerekir. Kızartmadan uzak durmak gerekir. Izgara, haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Mutlaka çorba olmalı. İftar ve sahur arasında bol bol sıvı tüketilmeli. Daha çok ayran süt az şekerli kompostolar, taze meyve suları, az şekerli limonata tüketilmeli. Çok karbonhidratlı yağlı yiyecekler hastalığa sebep olabilir. Tatlı olarak da sütlü tatlı tüketilebilir.'

Ayrıca Ünlü, Gaziantep yöresine ait çeşitli sebze yemekleri olduğunu, bunları etle beraber tüketmenin daha sağlıklı olabileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA