Myanmar'daki Çatışmalar

Dışişleri Bakanı Suu Çii: 'Hükümetimiz çatışmaları dostluğa, karşılıklı güven ve anlayışa çevirmek için çaba sarf ediyor'.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, ülkesinde çatışmaları dostluğa, karşılıklı güven ve anlayışa çevirmek için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Suu Çii, üç günlük Tayland ziyaretinin ikinci gününde Taylandlı öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, hükümetinin, kalıcı barış sağlanmasına yönelik kapsamlı görüşmeler için tüm partileri bir araya getirmeyi amaçladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Suu Çii, 'Hükümetimiz çatışmaları dostluğa, karşılıklı güven ve anlayışa çevirmek için çaba sarf ediyor. Güven, farklı gruplar, farklı bireyler, farklı ülkeler arasındaki barış çabalarının temelidir.' ifadesine yer verdi.

Suu Çii'nin, Tayland Başbakanı Prayuth Çan-oça ile bir araya gelmesi ve iki ülke arasında Tayland'da zor şartlarda ve vasıfsız işlerde çalışan Myanmarlı göçmen işçilerle ilgili mutabakat zabtı imzalanması bekleniyor.

Tayland hükümeti, ülkede 1,4 milyon Myanmarlı göçmen işçi olduğu tahmininde bulunsa da gerçek rakamın bunun iki katı olabileceği söyleniyor.

Tayland'da nisan ayında 13 Arakanlı Müslüman (Rohingya), insan kaçakçıları tarafından terk edilmiş halde bulunmuştu.

Myanmar'ın batısında Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar, Rohingyaların bu ülkedeki dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, 'devletsiz' sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından 'eziyet gören dini azınlık' olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. Birleşmiş Milletler'e göre yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Geçen yıl mayıs ayı başında Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde insan tacirlerince kurulan gizli kamplarda Arakanlı Müslümanlara ait 32 ceset bulunmuştu. Bundan günler sonra Arakanlı Müslümanlar ve Bangladeşlilerden oluşan göçmenlerin, Güneydoğu Asya'da insan kaçakçıları tarafından açık denizde teknelerde terk edildiği ortaya çıkmıştı.
Kaynak: AA