Doğru ilk yardım yaşam şansını yüzde 50 artırıyor

İzmir Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç.Dr. Cem Ertan, doğru yapılan ilk yardım müdahalesinin, hayatta kalma ihtimalini yüzde 50 oranında arttırdığını söyledi.

Doğru ilk yardım yaşam şansını yüzde 50 artırıyor
Doğru ilk yardım yaşam şansını yüzde 50 artırıyor
İlk yardım eğitimi günlük yaşantının her alanında ihtiyaç duyulan ve hayat kurtaran bilgileri kapsıyor. Özellikle farklı risk gruplarında çalışan bireyler için alınacak ilk yardım eğitimleri, çok daha fazla hayati önem taşıyor. İş yeri güvenliği çalışmaları kapsamında kurslar veriliyor ve farklı sahalarda çalışan personelin bu alanda daha bilinçli olmaları sağlanıyor. Bu eğitimlerin uzman kadrolar tarafından verilmesi, ilk müdahalenin başarısında büyük önem taşıyor.

EĞİTİMLERİ ÖĞRETİM ÜYELERİ VERECEK

İzmir Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç.Dr. Cem Ertan, İzmir Üniversitesi Hastanesi bünyesinde ilk yardım eğitim merkezi açıldığını belirterek, eğitimlerin hastanede görev yapan öğretim üyeleri tarafından verildiğini söyledi.

Doç. Dr. Cem Ertan, “İlk yardım eğitim merkezi açmak özellikli bir konudur. Öğrenilen her bilginin hayati önemi olduğu düşünüldüğünde, acil tıp eğitimcilerinin ve fiziki şartların önemi ortaya çıkmaktadır. Farkımız, bu eğitimlerin İzmir Üniversitesi Hastanesi'nde öğretim üyeleri tarafından verilmesidir. İlk yardım olayları ile en sık karşılaşan ve müdahale eden kişiler bu eğitimleri veriyor. Bu özellik, hastanemizi açılan diğer ilk yardım kursu merkezlerden farklı bir konuma taşıyor” dedi.

EĞİTİM 2 GÜN SÜRÜYOR


Standart eğitimlerin iki gün sürdüğünü anlatan Acil Tıp Uzmanı Cem Ertan, “Eğitimler kırık çıkık durumları, yanıklar, elektrik çarpmaları, boğulmalar, ani kalp durması, temel yaşam desteği uygulamalarının yapılması ve doğada karşılaşılabilecek olaylara karşı alınacak tedbirleri kapsıyor. İki günlük temel bir eğitimin ardından yeterlilik sınavı yapılıyor ve başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanıyor” dedi.

Uzman Dr. Ertan, “Sağlık Bakanlığı yönetmelikleri gereği çalışanların yüzde 10'unun bu eğitimden geçmesi gerekiyor. Ayrıca bireysel veya grup olarak almak isteyen kişiler de hastanemizde bu eğitimlere katılabilir. Özellikle fabrika, otel ve büyük alışveriş merkezi personelleri ilk yardım eğitimlerinden büyük fayda görüyor” diye konuştu.

'BİLMİYORSAN DOKUNMA'


Yanlış müdahalenin ölüme varan sonuçları olduğuna dikkati çeken Uzman Dr. Cem Ertan, “Temel ilk yardım eğitimi ‘bilmiyorsan dokunma, önce zarar verme' anlayışı ile yapılmaktadır. Hayatta kalmayı sağlamak ve kalıcı sakatlıkları önlemek ya da kopan bir uzvun doğru bir şekilde taşınması hayati bir öneme sahiptir. Ani bir kalp durmasında eğer başarıyla müdahale edilirse, ambulans gelene kadar kişinin hayatta kalması sağlanmış olur. Bir kişiye kalbi durduktan sonra 3-4 dakika içerisinde müdahale olursa sağ kalma ihtimali yüzde 50 oranında artıyor. Bu kişi on dakika müdahalesiz kalırsa bu oran yüzde 2 veya 3'e iniyor. Toplumda ilk yardım eğitimi bilen kişilerin fazla olması, hayatta kalma oranı arttırıyor” dedi.

BAKANLIK DENETLİYOR


Her kuruluşun acil ilk yardım eğitimi veremeyeceğini anlatan Acil Tıp Uzmanı Cem Ertan, şunları söyledi:

Sağlık Bakanlığı, ilk yardım eğitimlerini veren kurumları titizlikle inceliyor. Eğitim salonlarının boyutlarından, kullanılacak manken model ve ilk yardım malzemesine denetleme yapılıyor. Derslerin hazırlanması ve müfredat takip ediliyor. Bu çalışma için özel kitapçıklar ve slaytlar hazırlanıyor. Her bir eğitim öncesinde Sağlık Bakanlığı hastanemizdeki eğitim alanlarını inceliyor.'
Kaynak: İHA