'Geçmişimizde Başımızı Öne Eğdirecek Hiçbir Şey Yok'

Başbakan Binali Yıldırım, “Geçmişinde insanlık ayıbı olan ve sömürgeci uygulamaları olan birçok ülke bizim geçmişimizi sorgulamaya kalkıyor, geçmişimizden dolayı bize hesap sormaya kalkıyor. Bizim geçmişimizde başımızı öne eğdirecek hiçbir şey yoktur” dedi.

'Geçmişimizde Başımızı Öne Eğdirecek Hiçbir Şey Yok'
Başbakan Binali Yıldırım, 81 ilden gelen öğretmenler onuruna Çankaya Köşkü’nde iftar verdi. İftarın ardından konuşma yapan Yıldırım, “Biz demokrasi, hak ve eşitlikler ve özgürlük gibi konulara ders kitaplarımızda öncelik veriyoruz. Ancak görüyoruz ki, geçmişinde insanlık ayıbı olan ve sömürgeci uygulamaları olan birçok ülke bizim geçmişimizi sorgulamaya kalkıyor, geçmişimizden dolayı bize hesap sormaya kalkıyor. Bizim geçmişimizde başımızı öne eğdirecek hiçbir şey yoktur. Bizim ecdadımızın 3 kıtada asırlarca hüküm sürerken ne sömürgecilik yaptığına, ne dilleri, ne dinleri değiştirdiğine asla ve asla hiçbir tarih, hiçbir tarihçi şahit olmamıştır. Bize ders vermeye kalkanlar 50 yılda Kuzey Afrika’da insanların resmi dilini kendi dilleri haline getirdiğini unutmuş gözüküyorlar. Kim ne derse desin, Türk tarihi şanla, şerefle dolu bir tarihtir. Geçmişimizle gurur duyuyoruz, geleceğimize de inanıyoruz” diye konuştu.



“TÜRKİYE ZENGİNLEŞTİKÇE EĞİTİMLE İLGİLİ SORUNLARIMIZ DA GİTGİDE AZALIYOR”

Türkiye’nin çok kritik günlerden geçtiğini dile getiren Yıldırım, bu kritik günlerde genç kuşaklara yapılacak her yatırımın, ülkenin geleceğine yapılan yatırım anlamına geldiğini vurguladı. Eğitimin 4 tane unsuru olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, “Eğitimin 4 unsurundan birisi öğretmen, birisi öğrenci, bir diğeri veli ve sonuncusu da müfredattır. Bu 4 unsur bir arada olmadan eğitimde mükemmeliyet olmaz, eğitimde mutlaka bir ayak eksik kalır. Allah’a şükrediyoruz ki, ülkemiz bütün evlatlarına ve gençlerine sahip çıkacak bir güce erişmiştir. Yarınki Türkiye’yi hak ettiği itibara kavuşturmak için birinci önceliğimiz gelişmiş ülkelerle aramızdaki eğitim, öğretim açığını azaltmaktır, ortadan kaldırmaktır. Bu anlamda Türkiye son 14 yılda tarihi denebilecek adımları gerçekleştirdi. Türkiye’nin 81 vilayetinde en az 1 üniversitemiz var. Üniversite kapıları bugün vatan evlatlarına daha fazla açıldı, okullaşma oranımız neredeyse yüzde 100’e ulaştı. Türkiye zenginleştikçe eğitimle ilgili sorunlarımız da gitgide azalıyor. Yüzyıllardır konuşulan beyin göçü artık geriye dönmeye başlamış, batının en kaliteli öğretim elemanları, hocaları bizim üniversitelerimize gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİK ARAÇLAR GENÇLERİN GELİŞİMİNDE BAZEN OLUMSUZ ETKİLER DE YAPABİLİYOR”

Gençlerin, teknolojiyi olumlu yönde kullanmaları için öğretmenlere önemli görevler düştüğünü kaydeden Başbakan Yıldırım, “Gençlerimizin kullandığı teknolojik aletler ne yazık ki bazen onları toplumdan uzaklaştırıyor, yalnızlaştırıyor, sanal dünyalara götürüyor. Teknolojik araçlar gençlerin gelişiminde bazen olumsuz etkiler de yapabiliyor. Bu hususa özelikle dikkat etmenizi istirham ediyorum. Sınıftaki her çocuğu birey birey tanımanızı istirham ediyorum” dedi.



“ÖĞRENCİLERİN FARKLILIKLARI, TÜRKİYE’NİN ZENGİNLİĞİDİR”

Öğretmenlerin, öğrencilerin farklılıklarını müsamaha ile karşılamaları gerektiğini belirten Yıldırım, “Farklılıklarımızın zenginlik olduğunu, tek tip insan yetiştiren eğitim sisteminden dolayı başımızın ne kadar ağrıdığını hepiniz biliyorsunuz. Milletçe bunun problemleriyle bugün bile uğraşmaya devam ediyoruz. Çocuklarımızın farklılıklarını lütfen müsamaha ile empati ile karşılayalım. Onların her bir farklılığı Türkiye’nin yeni bir zenginliğidir. Bu noktada sizlerin gayreti hayati öneme sahiptir. Eğitim dilinizin merkezinde mutlaka sevgi olsun. Irkçılığın, etnik düşüncenin her türlüsünü reddeden, insanın saygınlığına ihtimam gösteren nesillerin sevgi diliyle yetiştirileceğine yürekten inanıyorum” değerlendirmelerinde bulundu.

“EĞİTİM ORDUMUZDA 1 MİLYON CİVARINDA ÖĞRETMENİMİZ VAR”

Eğitim sistemindeki ilerlemelere dikkat çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

“Son 14 yılda eğitimin fiziki şartlarını çok geliştirdik. 250 binden fazla yeni derslik yaptık, derslik başına düşen öğretmen sayısını artırdık. Bugün eğitim ordumuzda 1 milyon civarında öğretmenimiz var. Allah’a şükür bizim zamanımızdaki o 100 kişilik, 80 kişilik ikili öğretim sistemi gittikçe azaldı. Birçok Anadolu şehrinde ortalama, dersliklerde 30 öğrencinin altına düştü. Ama bunlar yeterli değil. Biraz daha müfredata, içeriğe daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Öğrencilerimizin ezberden ziyade geleceğe yönelik ilgilerini, kabiliyetlerini ön plana çıkaracak çalışmaları bundan böyle yeni hükümet döneminde çok fazla önemsiyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımız bugüne kadar elde edilen tecrübeyi bundan sonraki uygulamalarla hayata geçirecektir.”

Konuşmasının sonunda öğretmenlerin Babalar Günü’nü kutlayan Başbakan Yıldırım, “Bugün Babalar Günü, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Babaları şehit olan yavrularımızın gözlerinden öpüyoruz. Babası olan öğretmenlerimiz, bütün vatandaşlarımızın Babalar Günü’nü kutluyorum ve bu mübarek günde, bereket, rahmet ve mağfiret ayında bizi bir araya getiren Cenabı Mevlama şükürler ediyorum. Sizler buradan 1 milyon eğitim ordusunun temsilcileri olarak bizimle bir aradasınız. Güzel yurdumun, Anadolu’nun her köşesinin renklerini kokularını Çankaya’da bizlerle buluşturdunuz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA