Karne hediyesi alırken dikkat edin

Fırat Üniversitesi(FÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Murad Atmaca, çocuklara karne hediyesi alırken maddi değeri olandan ziyade daha manevi ödüllerin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Karne hediyesi alırken dikkat edin
Karne hediyesi alırken dikkat edin
Atmaca, "Güzel bir karne karşılığında yüzme okuluna göndermek; sosyal ve sportif faaliyetlerin içine sokmak çocuğa, anlık değil sürekli bir mutluluk yaşatacaktır" dedi.

Bir öğretim yılını daha geride bırakan yaklaşık 18 milyon öğrenci bugün karnelerini aldı. Yaz tatilinin başlamasıyla da velileri, karne hediyesi alma telaşı başladı.

Tıp Fakültesi Dekanı Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Murad Atmaca, velilerin öğrencilere karne hediyesi alırken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda İHA’ya açıklamalarda bulundu.

“YÜZME KURSUNA GÖNDERİN, TATİLE GÖTÜRÜN”

Karne hediyesi alınırken çocuğun yaşı ile hediye arasında uçurum olduğuna vurgu yapan Atmaca, velilerin hediye alırken yaş unsuruna dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

Manevi ödüllerin çocuklar üzerinde daha etkili olacağını aktaran Prof. Dr. Atmaca, "Çocuklara karne hediyesi alırken maddi içeriği olan ödüllerden ziyade daha manevi ödülleri öncelikli olarak düşünmek lazım. Bu belki çocuğun durumuna ve yaşına göre değişiklik gösterebilir ama aldığı güzel bir karne karşılığında manevi ödül çocuğu mutlu eder. Bu manevi ödüller yüzme kursuna göndermek ya da yazın değişik aktivitelere kaydetmek gibi ödüller olabileceği gibi beraber tatile çıkmakta olabilir" dedi.

“MADDİ HEDİYEDE YAŞ UNSURUNA DİKKAT EDİN”

Maddi hediyeler alınması durumunda ise mutlaka çocuğun yaşının dikkate alınması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Atmaca, “Bazen çocuğun yaşı ve alınan hediyeler arasında uçurum olabiliyor. İlkokul birinci sınıftaki bir çocuk için gelişmiş bir tablet, bilgisayar yada akıllı telefon gibi hediye çok uygun olmayacaktır. Maddi hediye alırken çocuğun yaşı ilerledikçe beklentilerinin artacağını göz önünde bulundurarak ona göre bir silsile takip etmek daha sağlıklı olabilir. Örneğin ilkokul birinci sınıftaki bir çocuk için scooter, ikinci sınıfı geçtiğinde paten, üçüncü sınıfı geçtiğinde bisiklet gibi hediyeler alınabilir" diye konuştu.

“BUGÜN MUTLU EDEN HEDİYE İLERİDE MUTSUZLUĞA NEDEN OLABİLİR”

Alınacak yanlış bir hediyenin ileriki yıllarda çocuğu mutsuz edebileceğini kaydeden Prof. Dr. Atmaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başlangıçtan itibaren bir karne hediyesi olarak maddi değeri yüksek ve öğrencinin kendi beklentilerinin üzerinde hediyeyle başlamak ileriki dönemlerde çocuğun küçük hediyelerle mutlu olamamasına neden olabilecektir. Bu nedenle küçük hediyelerle başlayıp bunu ilerleyen yıllarda ilerletmek daha sağlıklı olur. Burada ruhsal yapı açısından manevi ödüller daha sağlıklı bulunuyor. Yaz tatili boyunca gerçekleştirebileceği bir kurs aktivitesine göndermek, beraber tatil fırsatı oluşturmak ya bir spor aktivitesine yönlendirmek daha verimli sonuçlar alınmasına neden olacaktır.”
Kaynak: İHA