Makedonya'daki Siyasi Kriz

'Renkli Devrim' hareketi mensupları, başkent Üsküp'teki üç büyük köprüyü yarım saatliğine ulaşıma kapattı.

Hükümet karşıtı 'Renkli Devrim' hareketi mensupları, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki yol kapama eylemlerine devam ederek, şehirdeki üç büyük köprüyü ulaşıma kapattı.

Göstericiler, Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi yakınındaki Rahibe Teresa ile İçişleri Bakanlığı yakınındaki Özgürlük ve Goçe Delçev köprülerini yarım saat boyunca ulaşıma kapalı tuttu.

Anayasa Mahkemesinin, özel yetkili savcı hakkındaki anayasaya uygunluk kararını açıklamasını bekleyen göstericiler, Anayasa Mahkemesine verdikleri sürenin dolmasına iki gün kaldığını hatırlatarak, köprülerin üzerine '2' yazdı.

Göstericiler, talepleri yerine getirilmediği takdirde ileride daha aktif olmaya devam edeceklerini ifade etti.

'Renkli Devrim' hareketi tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, ülkedeki siyasi krizin hızlı ve barışçıl şekilde çözülmesi temennisinde bulunulurken, 'Suçluların cezasız kalmasına, göstericilerin zulüm görmesine izin vermeyeceğiz. Sayımız büyük, güçlüyüz. Her birimizin adil bir devlet ve özgür bir toplum için güçlü fikirleri var.' ifadelerine yer verildi.

Makedonya'daki iktidar-muhalefet krizinin çözümü için uluslararası toplumun da arabuluculuğunda geçen yıl haziran ve temmuz aylarında bir araya gelerek, Prjino Antlaşması'nı imzalamıştı. Muhalefetin meclise geri dönmesini, erken seçime gidilmesini ve mevcut hükümetin istifa edip geçici hükümetin kurulmasını öngören anlaşmanın maddelerinden biri de özel yetkili savcı atanmasıydı.

Özel yetkili savcının ilk görevi ülkedeki yasa dışı dinlemelerle ilgili dosyalar olurken, daha sonra hakkında hukuki işlem başlatılan siyasilerin dosyalarına bakan savcı, son olarak 'Renkli Devrim' hareketinin aylardır süren protestolarına ilişkin dosyalarla ilgileniyordu.
Kaynak: AA