Tıp Eğitiminde Simülasyon

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdöl: 'Simülasyon eğitimlerinde doktor ve hemşirelerimiz daha gerçekçi ortam ve koşullarda, yüksek teknolojili simülatörler üzerinde başta uygulamalı beceriler olmak üzere tıbbi karar verme, iletişim ve ekip çalışması alanlarında yeni teknolojilerle tanışacak'

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Medtronic Medikal Teknoloji Firması arasında yapılan anlaşmayla doktor ve hemşireler simülasyon ortamında eğitim alacak.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi açıklamasına göre, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Medtronic Medikal Teknoloji Firması ile anlaşma imzaladı. Anlaşma ile doktor ve hemşirelerin eğitimi, Medtronic firmasının Ümraniye'deki inovasyon merkezinde yapay ortamda verilecek.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan, tıp teknolojisinin hastaların lehine her geçen gün geliştiğini belirterek, sağlık personelinin bu gelişmelerden geri kalmasının söz konusu olamayacağını ifade etti.

Prof.Dr. Alper Cihan, işbirliği anlaşmasıyla hem hekim ve sağlık personelinin hizmet içi eğitiminin yanı sıra, Sağlık Bilimleri Üniversitesinin proje geliştirme, bilgi aktarım merkezleri, bilim merkezi, bilim parkı çalışmalarına destek sağlanmasının da hedeflendiğini kaydetti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, yeni üniversite vizyonu ile hayata geçirdikleri çalışmaların, Türkiye'yi sağlık alanında daha iyi bir konuma getireceğini kaydetti.

İnsanların kaliteli sağlık hizmeti alabilmesinin, fiziksel yatırımlar kadar nitelikli sağlık kadrolarının yetiştirilmesiyle mümkün olacağını belirten Prof. Dr. Cevdet Erdöl, şunları kaydetti:

'Yaptığımız protokol kapsamında, eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışan doktor ve hemşirelerimiz, birçok tıbbi uygulamayı simülasyon sistemi ile görme imkanı bulacak. Simülasyon eğitimlerinde doktor ve hemşirelerimiz daha gerçekçi ortam ve koşullarda, yüksek teknolojili simülatörler üzerinde başta uygulamalı beceriler olmak üzere tıbbi karar verme, iletişim ve ekip çalışması alanlarında yeni teknolojilerle tanışacak. Böylece, daha donanımlı ve daha deneyimli sağlık kadroları yetişecek. Modern tıp eğitiminde artık dünyada uygulanan model, hasta yerine simülatörlerin, maketlerin kullanılmasıdır. Tıpta karşılaşılabilecek tüm durumlar artık simüle edilebilmektedir. Bu eğitimler hasta hakları açısından da önemli. Sonuçta tüm bu eğitimlerle de hastaları en az hata ile tedavi etmek amaçlanmaktadır.'
Kaynak: AA