Çin'de Yolsuzlukla Mücadele

Ömür boyu hapse mahkum edilen politbüro daimi komitesinin eski üyesi Cou Yongkang'ın oğlu ve gelinine hapis cezası verildi.

Çin'de ömür boyu hapse mahkum edilen politbüro daimi komitesinin eski üyesi Cou Yongkang'ın oğlu ve gelini hapis cezası aldı.

China Daily gazetesinin haberine göre, Yiçang Orta Halk Mahkemesi, ülkenin en büyük yolsuzluk skandalına adı karışan, aynı zamanda eski güvenlik şefi olan Cou Yongkang'ın oğlu Cou Bin'e rüşvet ve yasa dışı iş yürütmek suçundan 18 yıl hapis cezası verdi.

Cou Bin'e, 350,2 milyon yüen (yaklaşık 53 milyon dolar) para cezası da verilirken, yasa dışı elde ettiği tüm mal varlığına el konulacak.

Cou ayrıca, mahkemede önünde babasının gücünü kullanarak diğer yetkililer üzerinden 124 milyon yüen değerinde mülk elde ettiğini kabullendi.

Bu arada, ülkenin devlet televizyonunda eskiden gazetecilik yapan Cou'nun eşi Cia Şiaoye de yolsuzluk suçundan 9 yıl hapse mahkum edildi.

Görevde olduğu dönemde istihbarat, içişleri ve yargıdan sorumlu olması nedeniyle 'Güvenlik Çarı' olarak nitelenen ve geniş yetkilere sahip olan Cou, geçen yıl ömür boyu hapis cezası alırken, akrabaları ve yakın arkadaşlarına maddi menfaat sağlamak için yetkilerini kullanarak devleti zarara uğratmanın yanı sıra siyasi rakiplerini dinleme, şantaj ve darbe suçlamaları yöneltilmişti.

Cou Yongkang, ülkedeki en imtiyazlı makam sayılan politbüro daimi üyeliği konumunda bulunurken ya da emekliyken yolsuzluk suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan Çin tarihindeki ilk kişi olmuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2012'de ÇKP liderliğini devralmasından sonra yolsuzluğa karşı mücadele başlatarak tüm partinin tetikte olmasını istemiş ve yolsuzluğu partinin hayatta kalmasına karşı bir tehdit olarak gördüğünü belirtmişti.Şi, ''kaplanlar'' olarak tanımlanan üst düzey bürokratlardan, ''sinekler '' diye bilinen alt düzey bürokratlara kadar herkesin yolsuzluktan kaçınması gerektiğini ve ülkedeki yolsuzluğun kökünü kazıyacağını vurgulamıştı.
Kaynak: AA